Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Gibraltar Open 2022

Sznúker, gibraltári nyílt bajnokság

Sznúkerben is közeleg a szezon vége, ezen a héten elérkeztünk a világbajnokságot megelőző utolsó nyílt versenyhez, a Gibraltar Openhez, amelyet mindössze három nap alatt játszanak le a résztvevők.

A verseny érdekességét és rangját az adja, hogy ez a BetVictor series tornák utolsó állomása a szezonban, így hiába a viszonylag alacsony pénzdíj, sokak számára hatalmas kihívást jelent, hogy megnyerhetik az egész éves bónuszt, amely már rendkívül komoly összeg, egészen pontosan százötvenezer angol font.

A sorozat ranglistájának élmezőnye igencsak sűrű,  a gibraltári verseny kezdetekor nem kevesebb mint tizenegy versenyző is megkaparinthatta volna a fődíjat. Éppen ezért a legnagyobb nevek szinte kivétel nélkül elutaztak a játékosok körében kevésbé népszerű tornára. Ronnie O’Sullivan, Neil Robertson, Judd Trump, John Higgins vagy az idei szezon meglepetésembere, Zhao Xintong mind asztalhoz álltak, hogy a háromnapos viadalon kiharcolják az elsőséget.

Más kérdés, hogy mára, a verseny utolsó napjára alaposan megrostálódott a mezőny. Szombaton délelőtt már a legjobb tizenhat között járunk, és a tizenegy bónuszt vadászó játékosból mindössze hárman maradtak, meglehet még négyüknek van esélye megcsípni azt. Ez úgy lehetséges, hogy a sorozat ranglistáját vezető skót John Higgins már kiesett. Három másik versenyző viszont azon lesz ma, hogy elüssék őt a százötvenezer fonttól. Ehhez Neil Robertsonnak legalább a döntőbe kell jutnia, míg Judd Trumpnak és Ricky Waldennek meg kellene nyernie a tornát. A sors furcsa fintora, hogy két utóbbi játékos már a mai első meccsükön éppen egymás ellen kísérelheti majd meg a továbbjutást.

A legjobb tizenhat között mindenképpen ez a mérkőzés ígérkezik a legérdekesebbnek, de azért néhány pikáns összecsapás ezen kívül is akad.

Miután mindössze négy nyert frame kell a meccsek megnyeréséhez, az izgalom garantált, valószínű, hogy jónéhány csata torkollik majd „decider”-be, vagyis csak döntő frame-ben tudjuk majd meg a nyertes kilétét.

Részemről Trump meccsén kívül a Tom Ford – Kyren Wilson és a Jimmy Robertson – Ding Junhui párharcokat várom a legjobban, különösen utóbbi versenyző, a kínai klasszis formajavulásának örülök, mert Ding egyrészt zseniális képességű sznúkeres, másrészt igazi úriember, akinek rengeteget köszönhet a sportág. Sajnos egy családi tragédia, az édesanyja halála, megtörte a lendületét, ám 2022 tavaszára úgy tűnik, kezd kilábalni a sokkból.

Természetesen egy kis esélylatolgatásra is vállalkozom. Szerintem szombat késő este, egyetlen napon belül négy megnyert meccset követően az ausztrál Neil Robertson emelheti majd magasba a trófeát.