Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Ecseki - Szudi

Tizenhat év után újra magyarok a negyeddöntőben

Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős rég nem látott magyar sikert elérve bejutott a legjobb nyolc közé férfi párosban a dél-afrikai Durbanben zajló egyéni asztalitenisz-világbajnokságon. Póta Georgina egyesben búcsúzott a 32 között.

Ecseki és Szudi Euróba-bajnoki bronzérmes kettősét a 13. helyen emelték ki, az egység a nyitófordulóban aratott 3-2-es győzelem után egy 3-0-s diadallal lépett tovább a 16 közé. Nyolcaddöntős ellenfele, a Puerto Ricó-i Daniel Gonzalez, Brian Afanador páros hajszálpontosan ugyanilyen utat járt be, de a világranglistás helyezés alapján egyértelműen a magyar duó volt a mérkőzés esélyese.

Ecsekiék villámrajtot vettek a nyolcaddöntőben, az első öt pontot ők szerezték, s ugyan ezután az ellenfél is „megérkezett” a meccsbe, viszonylag könnyedén hozták az első szettet. A második játszma már szorosabban alakult, a magyaroknak hátrányból kellett fordítaniuk, 7-5-ös vezetésüknél pedig időt kért a rivális. Ez azonban nem használt, s az újabb szettgyőzelemmel Szudiék karnyújtásnyira kerültek a negyeddöntőtől.

A harmadik felvonásban végig a magyarok vezettek, előbb 5-2-re, majd 10-6-ra, s a második mérkőzéslabdájukat kihasználva fogadhatták a Puerto Ricó-iak gratulációját.

Férfi párosban legutóbb 1985-ben, a Klampár Tibor, Kriston Zsolt duó játszhatott negyeddöntőt vb-n, férfi vonalon az eddigi utolsó negyeddöntős Klampár volt 1989-ben, egyesben, míg magyar asztaliteniszező legutóbb 2007-ben szerepelhetett a legjobb nyolc között, akkor a Póta Georgina, Tóth Krisztina kettős jutott el eddig a szakaszig.

A csütörtöki, durbani negyeddöntőben az előző vb ezüstérmese, a második helyen kiemelt dél-koreai Dzsang Vu Dzsin és Lim Dzsong Hun lesz Szudiék riválisa.

„Ismertük az ellenfelet, az egyik versenyen már játszottunk velük egy nehéz mérkőzést, most is erre készültünk, de nagyon örülünk, hogy ilyen sima lett a vége és hogy ilyen jó játékkal sikerült nyernünk – mondta az MTI-nek Szudi Ádám. – Kicsit izgultunk előtte. Tegnap szabadnapunk volt, ami nem jött jól, mert az előző fordulóban nagyon jó játékkal tudtunk nyerni a brazilok ellen, úgyhogy jobb lett volna már kedden folytatni. Ezzel együtt úgy készültünk, mint máskor, és szerintem az elején nem is érződött a játékunkon az izgulás. Utána pedig a jó kezdés után végig tudtuk vinni, amit elterveztünk. Következő ellenfelünk a világ egyik legjobb párosa, borzasztó nehéz lesz ellenük. Még soha nem játszottunk velük, talán ez kedvezhet nekünk egy kicsit, de nagyon nehéz mérkőzésre készülünk.”

A legfrissebb világranglistán 70. Póta a párossal egyidőben lépett asztalhoz, de neki jóval nehezebb dolga volt, ugyanis a Tokióban vegyes párosban arany-, csapatban ezüst-, egyesben pedig bronzérmes japán Ito Mima (7.) volt a vetélytársa. A kétszeres Európa-bajnok, 38 éves magyar ugyan jól helyt állt a 22 éves ázsiai ellen, a sima vereséget nem tudta elkerülni, így egyesben a 3. forduló jelentette számára a végállomást.

Forrás: MTI; Fotó: WTT
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)