Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
UK Championship 2022

UK Snooker

Ma délután 14 órakor elkezdődik a profi sznúker történetének második legnagyobb presztízsű versenye, a UK Championship, vagyis az Egyesült Királyság Bajnoksága.

Az immár negyvenöt esztendeje életre hívott viadal az indulását követően hamar népszerűvé vált, és a modernkori sznúker egyik legnézettebb eseménye lett. Az eleinte még csak brit állampolgárok számára megrendezett torna 1984-ben aztán megnyitotta a kapuit a külföldi profik előtt is, és rövidesen a világbajnokság mögé, a második számú tornává nőtte ki magát.

Noha a sportág vezetői többször is alaposan átformálták a versenykiírást és a lebonyolítást, sőt, nem kevesebb mint nyolc alkalommal a helyszínét is megváltoztatták, úgy tűnik, hogy a UK Championship az észak-angliai York városában található impozáns Barbican Centre-ben immár végső otthonára talált.

Az idei év egyik nagy újítása az volt, hogy az eddigi 128-as táblát eltörölték, és a világbajnoksággal megegyező módon csupán harmincketten juthattak be a főtáblára. Szintén a vébéhez hasonlóan a ranglista első tizenhat helyezettje alanyi jogon, illetve további tizenhatan a selejtezőkből, amelyet az elmúlt napokban játszottak le, és amelynek jó néhány nagy név, Stephen Maguire, Graeme Dott, Ali Carter vagy Anthony McGill is áldozatául estek. Helyettük viszont olyan meglepetésemberek léptek elő, mint a hatvanadik születésnapját májusban ünneplő közönségkedvenc, Jimmy White, vagy a már a szintén a visszavonulás gondolatával foglalkozó, walesi Matthew Stevens.

Az idei tornáról amúgy is elmondható, hogy nem a nyeretlen kétévesek versenye lesz, a selejtezőből nagy részben a rutinosabb, sok nagy csatát megélt tapasztalt játékosok jöttek ki jobban, mint az említetteken kívül például David Gilbert vagy Joe Perry. További érdekesség, hogy mindössze egyetlen skót van a mezőnyben, aki természetesen nem más, mint az örökifjú négyszeres világbajnok, John Higgins.

No, de nézzük az első kör, vagyis a mai nap négy, felettébb érdekesnek ígérkező párharcait:

Miután két asztalon folyik a küzdelem, egészen az elődöntőkig minden felvonásban két találkozó zajlik egyszerre. 14 órától egy észak-ír rangadót, a Mark Allen-Jordan Brown ütközetet követhetjük figyelemmel, miközben a tavalyi győztes, a kínai Zhao Xintong is asztalhoz lép. Ő a nagyon tehetséges, ám rendkívül szeszélyes Sam Craigie ellen kezdheti meg a címvédéshez vezető, minden bizonnyal rögös utat.

Este 20 órától az egyre jobb formába kerülő Ryan Day a nyugdíjas bajnokot, a Forgószél becenévre ezen a héten sokszorosan rászolgáló Jimmy White-ot próbálja megállítani, míg Kyren Wilson a mindenkire veszélyes Matt Selttel nézhet farkasszemet. Noha a fogadóirodák négy papírforma mérkőzést vizionálnak, én ezt egészen másképpen látom.

De következzék a Tippmix esélylatolgatás rovatunk:

Miután a bukmékerek alaposan lehúzzák az esélytelenebb versenyzőket, érdemes handikeppel melléjük állni, és ezúttal én is ezt javaslom, méghozzá mind a négy mérkőzést +3,5-es frame előnnyel a gyengébbnek tartott játékos javára. Tehát Brown, Craigie, White és Selt is kap képzeletben 3,5 frame-et, ami azt jelenti, hogy a hat nyertig tartó meccsen mindössze három partit kell bezsebelniük. Ez a négyes gyűjtőfogadás 4,69-es oddsot jelent.

A versenyt az Eurosporton követhetjük figyelemmel.

Jó szurkolást!

Fotó: yorkbarbican.co.uk
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)