Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Véget ért az alapszakasz az NBA-ben

Magyar idő szerint hétfő hajnalban véget ért az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, vagy ahogyan mindenki ismeri, az NBA alapszakasza, és ezzel egy időben kialakult a rájátszás és a nemrégiben bevezetett play-in (selejtező a playoffra) mezőnye.

A 2021-2022-es szezon az átlagosnál sokkal több meglepetést hozott, nem csupán egy-egy mérkőzésen, hanem a végső helyezéseket illetően is több esetben felborult a papírforma. Ezek közül egyértelműen a Lakers váratlan mélyrepülése viszi a prímet, hiszen a LeBron James, Russell Westbrook és Anthony Davis vezette kaliforniai gárdát a szezon elején a fogadóirodák még a második legesélyesebbnek vélték a bajnoki címre. Nos, ehhez képest még a rájátszásba sem jutottak be…

Mindezt ráadásul úgy, hogy már nem csupán a főcsoportonkénti első nyolc, hanem a kilencedik és a tizedik helyezett csapat is „továbbjutó helyen” végzett.

A legnagyobb kudarc csöppet sem boldog tulajdonosa tehát a Los Angelesi alakulat lett, akik holnaptól fogva már gőzerővel készülhetnek a következő idényre, hiszen a két éve még bajnoki címet ünneplő aranysárga-lila gárdának bőven van mit helyrehoznia.

A legpozitívabb meglepetést szerző együttest viszont kissé keletebbre, egészen pontosan  Arizonában, még közelebbről Phoenixben találjuk meg. Az első bajnoki címét üldöző Suns kosarasai elképesztő fölénnyel nyerték meg az alapszakaszt, és ezzel jutalmul az egész rájátszásban övék lesz a hazai pálya előnye, vagyis az összes párharcot ők kezdhetik otthon, és ha mindent eldöntő hetedik meccsre kerül sor, akkor is Chris Paulék lesznek a pályaválasztók. Így aztán nem csoda, hogy nagyon fogadkoznak, miszerint a tavalyi döntőben elszenvedett vereség után most megszerzik a franchise több mint félévszázada íródó történetének első – ahogy ott mondják – világbajnoki címét.

Ugorjonk át a kontinens túloldalára, a keleti partra, ahol egy elég hektikus alapszakaszt záró esélyest, a Brooklyn Netset találjuk. A három világklasszissal, Kevin Durrantal, Kyrie Irvinggel és James Hardennel a soraikban harcba induló együttes dolgát nem csupán sérülések nehezítették, hanem az is, hogy Irving nem oltatta be magát COVID-ellen, így a New Yorki korlátozások miatt hazai pályán hosszú ideig nem ölthetett szerelést. És akkor azt még meg sem említettem, hogy a nagy szakálláról is közismert Harden menet közben Ben Simmonsért cserébe Philadelphiába költözött.

Ezt a két említett gárdát mindenképpen az esélyesek közé sorolnám, de kihívókban nincs hiány, elég csak a címvédő Milwaukee Bucksra, a hamvaiból feltámadó Golden State Warriorsra, a liga történetének első „külföldi” pontkirálya, a kameruni Joel Embiid vezette Philadelphiára, vagy a Keleti főcsoportot megnyerő Miami Heatre gondolni.

Egy biztos, minden idők egyik legkiegyenlítettebb, legkiszámíthatatlanabb rájátszása elé nézünk, amely már szerda hajnalban kezdetét veszi, és amelyet a Sport1 és Sport2 késő esténként, éjszakánként varázsol majd a nappalinkba.

/Fotó és grafika: nba.com/
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)