Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Snooker Shoot Out

Villámsznúker

A profi sznúker versenynaptáranak legkülönlegesebb viadala vette kezdetét tegnap a leicesteri Morningside Arénában. Meglehet, a Snooker Shoot Out nevű torna még csak néhány éves múltra tekinthet vissza, de máris szerves részét képezi a szezonnak, főleg azok után, hogy a kezdeti próbaidőszakot követően immár ranglista pontokat is lehet gyűjteni vele.

Az ötnapos verseny során 128-as tábláról indulnak a versenyzők, de egyedülálló módon, mindössze egyetlen nyert frame-ig tartanak a meccsek. Ám ezzel még korántsem értünk a különlegességek végére, ugyanis a sznúker jól megszokott szabályait erre az évi egy alkalomra alaposan átalakították a szervezők.

A legfontosabb változás, hogy bevezették az időkorlátot és a shot clock-rendszert, vagyis minden frame maximum tíz percig tart, és amikor ez lejár, az éppen aktuális állás lesz a végeredmény. Ezen kívül menet közben is adott időn belül lökni kell, méghozzá a frame első felében tizenöt, a második öt percben pedig tíz másodpercen belül, vagyis alig van idő átgondolni a következő lépést, sőt, ha nehezen hozzáférhető a golyó, és hosszabbító kell, akkor kifejezetten kapkodni kell, mert amenyiben valaki kicsúszik az időből, az automatikusan hiba, és az ellenfél következik.

Igen ám, de itt is van egy kis csavar, tudniillik a hibák után a vétlen játékos nem onnan folytathatja a mérkőzést, ahol a fehér megállt (vagy ha lyukba esett, a kezdő félkörből), hanem a pool szabályaihoz hasonlóan kézből bárhová leteheti a fehér golyót.

Az is poolos szabály továbbá, hogy minden lökésnél vagy valamelyik golyónak falat kell érnie vagy be kell mennie a célgolyónak a lyukba, különben ez is hiba, és máris jöhet kézből az ellenfél, amely ebben a formátumban végzetes lehet. Ez utóbbi szabállyal kiiktatták a csak rágurítós sznúkeradást, amely egyébként rendkívül gyakori taktikai megoldás.

További érdekesség, hogy a többi versennyel ellentétben a nézőknek ezúttal nyugodtan lehet hangoskodni, lökés közben tetszést, vagy éppen nemtetszést nyilvánítani, valamint az is változás, hogy a különböző fordulók után újrasorsolják a versenyben maradt játékosokat, tehát nincsenek előre rögzítve az ágak a döntőig.

No, ezek után jós legyen a talpán, aki előre megmondja a döntő párosítását vagy a végső győztest, ám én most mégis kísérletet teszek rá.

Szerintem az a Jack Lisowski diadalmaskodik majd, aki már rengeteg döntőt játszott pontszerző versenyeken, ám győznie még egyszer sem sikerült. Hát, itt a lehetőség, az ő játékstílusának kifejezetten fekszik ez a gyorstüzelő rendszer.

Vasárnap este meglátjuk, mindenesetre addig is kövessétek ezt az igazán szórakoztató viadalt az Eurosport csatornáin.