Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Snooker Shoot Out

Villámsznúker

A profi sznúker versenynaptáranak legkülönlegesebb viadala vette kezdetét tegnap a leicesteri Morningside Arénában. Meglehet, a Snooker Shoot Out nevű torna még csak néhány éves múltra tekinthet vissza, de máris szerves részét képezi a szezonnak, főleg azok után, hogy a kezdeti próbaidőszakot követően immár ranglista pontokat is lehet gyűjteni vele.

Az ötnapos verseny során 128-as tábláról indulnak a versenyzők, de egyedülálló módon, mindössze egyetlen nyert frame-ig tartanak a meccsek. Ám ezzel még korántsem értünk a különlegességek végére, ugyanis a sznúker jól megszokott szabályait erre az évi egy alkalomra alaposan átalakították a szervezők.

A legfontosabb változás, hogy bevezették az időkorlátot és a shot clock-rendszert, vagyis minden frame maximum tíz percig tart, és amikor ez lejár, az éppen aktuális állás lesz a végeredmény. Ezen kívül menet közben is adott időn belül lökni kell, méghozzá a frame első felében tizenöt, a második öt percben pedig tíz másodpercen belül, vagyis alig van idő átgondolni a következő lépést, sőt, ha nehezen hozzáférhető a golyó, és hosszabbító kell, akkor kifejezetten kapkodni kell, mert amenyiben valaki kicsúszik az időből, az automatikusan hiba, és az ellenfél következik.

Igen ám, de itt is van egy kis csavar, tudniillik a hibák után a vétlen játékos nem onnan folytathatja a mérkőzést, ahol a fehér megállt (vagy ha lyukba esett, a kezdő félkörből), hanem a pool szabályaihoz hasonlóan kézből bárhová leteheti a fehér golyót.

Az is poolos szabály továbbá, hogy minden lökésnél vagy valamelyik golyónak falat kell érnie vagy be kell mennie a célgolyónak a lyukba, különben ez is hiba, és máris jöhet kézből az ellenfél, amely ebben a formátumban végzetes lehet. Ez utóbbi szabállyal kiiktatták a csak rágurítós sznúkeradást, amely egyébként rendkívül gyakori taktikai megoldás.

További érdekesség, hogy a többi versennyel ellentétben a nézőknek ezúttal nyugodtan lehet hangoskodni, lökés közben tetszést, vagy éppen nemtetszést nyilvánítani, valamint az is változás, hogy a különböző fordulók után újrasorsolják a versenyben maradt játékosokat, tehát nincsenek előre rögzítve az ágak a döntőig.

No, ezek után jós legyen a talpán, aki előre megmondja a döntő párosítását vagy a végső győztest, ám én most mégis kísérletet teszek rá.

Szerintem az a Jack Lisowski diadalmaskodik majd, aki már rengeteg döntőt játszott pontszerző versenyeken, ám győznie még egyszer sem sikerült. Hát, itt a lehetőség, az ő játékstílusának kifejezetten fekszik ez a gyorstüzelő rendszer.

Vasárnap este meglátjuk, mindenesetre addig is kövessétek ezt az igazán szórakoztató viadalt az Eurosport csatornáin.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)