Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Sznúker

Visszatért a sznúker Kínába

A világjárvány okozta közel négyéves kényszerpihenő után ezen a héten visszatért a profi sznúker Kínába, ahol az elmúlt időszakban elképesztő összegeket fordítottak erre a sportágra.

Két évtizede, a később világelsővé váló Ding Junhui feltűnésével látványos fejlődésen ment keresztül a távol-keleti ország sznúkerélete, és ma már a három legrangosabb versenyből (Egyesült Királyság bajnoksága, Mesterek Tornája, világbajnokság) az előbbi kettőt több esetben is kínai játékosok nyerték meg. Nívós, komoly pénzdíjas versenyek sorát rendezték meg, és 2020-ban valóban úgy festett, hogy csak idő kérdése, vajon mikor avatnak első ízben világbajnokot az ázsiaiak.

Aztán beütött a krach, először a pandémia rengette meg a biztos alapokon álló hátországot, majd egy hasonlóan váratlan fordulatot követően, egy kínos bundabotrány zúzta szét az egyre növekvő bázisukat.
A világszövetség tíz játékosukat is eltiltotta, köztük a két legígéretesebb, sőt immár klasszisnak számító ászukat, Zhao Xintongot és Yan Bingtaót. Bár ők még „olcsóbban”, néhány évvel megúszták, a főkolomposok, köztük a szintén pontszerző győztes, Liang Wenbo élete végéig szóló eltiltást kaptak.

De térjünk vissza az e heti történésekre, hiszen nem akármilyen színvonalú verseny döntőjéhez érkeztünk el a mai napon. A Shanghai Mastersen a világranglista első tizenhat helyezettje vehetett részt, hozzájuk kapcsolódott be nyolc szabadkártyás helyi versenyző.

Nagy csatákban nem volt hiány, elég csak az egyik negyeddöntőre gondolni, ahol a két sokszoros világbajnok, Ronnie O’Sullivan és Jinh Higgins csapott össze. Utóbbi már-már győztesnek látszott, de a Rakéta becenevű angol zseni, az utolsó három frémet megnyerve végül 6-5-re fordítani tudott.

A két elődöntőt már tíz nyert frémre játszották, és izgalmakban itt sem volt hiány. Először pénteken O’Sullivan verte meg 10-7-re a hosszú mérkőzések mesterét, Mark Selbyt, majd egy nappal később a friss világbajnok, vagyis a belga Luca Brecel csillantotta meg páratlan képességeit, amikor szintén ilyen arányban múlta felül az ausztrál Neil Robertsont.

A döntő párosítása tehát Ronnie O’Sullivan – Luca Brecel, ami több is okból is érdekes. Egyrészt az első két kiemelt játszik egymással, másrészt kettőjük között kereken húsz év korkülönbség van az angol javára, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Brecel idei, parádés vb-menetelésének egyik áldozata éppen a mai ellenfele volt.

Méghozzá felejthetetlen körülmények között. A címvédőként asztalhoz lépő, és esélyesebbnek számító angol ugyanis már 10-6-ra vezetett a 13 nyertig tartó negyeddöntőben, de az ifjú belga zsinórban hét frémet behúzva továbbjutott, hogy aztán meg se álljon a világbajnoki cím megnyeréséig.

Éppen ennek tudatában érdekes, hogy a bukmékerek kevés esélyt adnak neki. Talán nem tanultak az áprilisban történtekből?

Én viszont jó szívvel ajánlom végső győztesként Luca Brecelt, 2,55-ös oddsa igazán megfontolandó.

A mérkőzést az Eurosport 1-en két részletben, élőben 8 órakor, a második felvonást pedig felvételről 21 órától láthatjuk.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)