Online Kaszinók

Érdekelnek az online kaszinók vagy kipróbálnád interneten a legújabb gyümölcsös gépeket? Itt mindent megtalálsz, ami a magyarországi legális online kaszinókkal kapcsolatos: bennfentes információk, nyerőgépek, rulett, blackjack, élő játékok és sok más érdekes információ.

Románia adót vet ki a szerencsejáték-nyereségre

A román kormány hasonlóan a magyar kormányhoz, bizonyos iparágakból extra adóbevételeket szeretne, ezzel csökkentené az államháztartás hiányát. Romániában az egyik ilyen iparág, a szerencsejáték ipar. Igaz, hogy csak 1 hete él a törvény, de már most kijelenthető, hogy ezzel a törvénymódosítással nem fognak nőni az adóbevételek, hanem jelentőse csökkenni fognak.

A román kormány a játékosok nyereményeire vet ki tetemes adót, nem a cégek profitjára. Ezzel a módosítással a román engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szervező cégeket nagyon nehéz helyzetbe sodorja.

Az augusztus 1. óta élő szabályozás minden ONJN-engedéllyel rendelkező szerencsejáték-vállalkozásnak új „forrásadó-struktúrát” ír elő a játékosok nyereményeinek visszatartására.

3 különböző sávot ír elő:

  • 10 000 RON (2000 euró) alatti nyeremények esetében az új forrásadó 3 százalék.
  • 10 000 és 66 750 lej (13 600 euró) közötti nyeremények esetén az adó 20 százalék.
  • 66 750 RON feletti nyereményből 40%-ot kell visszatartani.

Tehát, ha valaki nyer 100.000 RON-t, akkor összesen 24.950 RON forrásadót kell a szervezőnek visszatartani és befizetni a költségvetésbe.

Az könnyen belátható, hogy a kis játékosokat leszámítva, egyszerűen nem éri meg játszani. Azaz, ha komoly játékosok zöme abbahagyja a játékot (vagy átmegy illegális termekbe játszani), akkor radikálisan csökkenni fog a termek bevétele. Amennyiben radikálisan csökkennek a bevételek, akkor jelentősen csökken majd a társasági adó, amelyet a termek a nyereségük után fizetnek. Emiatt is írtuk cikk elején, hogy ez a törvénymódosítás kontraproduktív volt.

Ráadásul a 90-es évek második felében már próbálkozott ezzel a típusú forrásadóval az akkori román kormány. Igaz, akkor még csak a földi kaszinók esetében, de már akkor is látszott, hogy ez egy nagyon rossz elgondolás.

Amennyiben tényleg extra adóbevételt akartak ettől a szektortól, akkor már célszerűbb lett volna a magyar kormány által több iparágban (szerencsejátékiparban nem) bevezetett extra profit adót bevezetni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)