Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Játékautomaták a nem várt helyen

Játékautomaták a nem várt helyeken

Amikor azt a szót halljuk, hogy játékautomata, vagy félkarú rabló, akkor egy kaszinóbelső jut az eszünkbe, ahol felnőtt emberek játszanak: nyernek, vesztenek. Azonban ez nem ennyire egyszerű.

Kevésbé ismert hogy az ország tele van olyan játékautomatával, amelyeken korhatár nélkül játszhat bárki, és a nyerési esély kevesebb mint 20 százalék a tétre vetítve.

Hogy lehet ez kérdezi a nyájas (inkább felháborodott) olvasó. Úgy – válaszoljuk mi, hogy a dolgok nincsenek rendben.

Mik is ezek a titkos nyerőautomaták?

Mindenki látott már un. ügyességi automatát, amelyből gyerekek karok irányításával különféle ajándékokat halásznak ki.

Ezekről van szó. Kevesen tudják, de ezek az automaták nem ügyességi alapon működnek. Igaz, a karokat lehet irányítani, de a találati pontosságot egy RNG (Random Number Generation) határozza meg a beállított RTP alapján, amit előre be lehet állítani.

Magyarul. Bedobok x forintot, és elkezdem irányítani a kart, de amikor leengedem hogy a nyereményt felmarkolja, közbeszól egy számítógép, amely az alapján enged nyerni, hogy mennyi pénzt dobtak addig be az automatába, tehát ha 20%-ra van az automata állítva az azt jelenti, hogy ha bedobunk 100.000 forintot, akkor a játékosok kivehetnek 20.000 forint értékű ajándékot.

Ezzel alapvetően nem az a baj, hogy így van, hanem az, hogy ez nem “transzparens” a nagyközönség nyugodtan azt hiheti, hogy valós esélye van hogy 200 forint bedobásával egy Iphone 13pro készüléket lehet kimarkolni.

És ami különösen aggasztó, hogy mindezt gyerekek is játszhatják.