Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Svédország - játékosvédelem

Lehet másképpen is

Pár hete írtunk róla, hogy egy jogszabályi változás következményeként ezentúl a szerencsejáték-függőkkel foglakozó szervezetek nem kapják meg a kaszinók adójának 3%-át.

Pillanatnyilag nem látszik, hogy ezentúl miből fogják finanszírozni a működésüket ezek a szervezetek, alapítványok, miből lesz pénz a játékosvédelmi zöld szám (+36-80-205-352) működtetésére. Már most sejthető, hogy ez a döntés már rövid távon tragédiákhoz vezet, amelyek sok esetben nem csak egyéni tragédiák, hanem egész családok élete mehet teljesen tönkre.

Európában sok országban pont fordítva gondolkoznak. 2-3 éve van valamilyen válság a világban és ez bármilyen furcsán hangzik a szerencsejáték iparnak kedvez. Egyre többen játszanak és folyamatosan nőnek a bevételek. Ennek a veszélyét több országban felismerték (már előzőleg írtunk Belgiumról és Finnországról 2 link) és folyamatosan szigorítanak a szabályokon, ezzel védve a játékosok pénzét és ezzel egyidőben a játékosokat is.

Most éppen Svédországban történt egy nagyon komoly lépés játékosvédelem terén.

Svenska Spel -állami szerencsejátékszervező – hasonlóan a Szerencsejáték Zrt-hez nagyon komoly pénzeket fordít a profi sport támogatására. Elég, ha csak a jégkorong válogatottjukra gondolunk, ahol a játékosok mezén egy hatalmas felirattal reklámozzák magukat. Most nem egy újabb sporttámogatásról számoltak be, hanem arról, hogy 42 millió svéd koronát (1,6 milliárd forint) különítek el a problémás szerencsejátékokkal kapcsolatos kutatások támogatására a következő öt évben.

Felelős játékszervezés
Komoly lépések Svédországban a játékosvédelem és a felelős játékszervezés terén!

A Svenska Spel 2010 óta már több mint 60 millió svéd koronát adományozott erre a kutatási területre, és most további öt évig finanszírozza a független Kutatási Tanács munkáját, valamint Anders Håkansson professzori munkásságát a Lundi Egyetemen.

„A szociális szolgáltatásokhoz és a szenvedélybeteg-ellátáshoz a megfelelő eszközökre van szükségük a megfelelő időben” – mondta Sara Lindholm, a Kutatási Tanács elnöke.

„A szerencsejáték-kutatásba való hosszú távú befektetés hozzájárul a szerencsejáték-függőség megelőzésének és kezelésének hatékony módszereinek megismeréséhez. Türelmet, elkötelezettséget és élvonalbeli kutatást igényel a megfelelő beavatkozások kidolgozása azok számára, akiknek leginkább szükségük van rá.”

A Svenska Spel elnök-vezérigazgatója, Patrik Hofbauer így nyilatkozott: „A Kutatási Tanács a svédországi szerencsejáték-problémákkal foglalkozó kutatási terület hajtóereje és központi része. Még mindig sok megválaszolatlan kérdés van arról, hogyan lehet a legjobban leküzdeni és kezelni a szerencsejáték-függőséget. Ezt szem előtt tartva folyamatos támogatásunk megfelelőnek tűnik mind üzleti, mind együttérzési szempontból.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)