Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Liberalizált szerencsejáték piac

Mikortól kezdődik a blokkolás?

Mint előző cikkükben is írtuk 2023. január 1-én hatályba léptek a szerencsejáték törvény változásai. Ezek a változások többek között a távszerencsejáték piac liberalizálását teszik lehetővé, ennek köszönhetően a távszerencsejáték jogi háttere EU-konform lett. Ezekről a változásokról december közepén a Magyar Kormány hivatalos levélben tájékoztatta a cégeket, azaz minden piaci szereplőnek tudnia kell, hogy mostantól illegális szerencsejáték szervezést folytatnak Magyarországon.

Elvileg mostantól minden eszközt bevethet a Hatóság, élhet a blokkolás, pénzügyi blokkolás lehetőségével. A január 1-én életbe lépett törvény kifejezetten megtiltja a pénzforgalmi szolgáltatóknak, hogy a segítségükkel a játékosok befizessenek illetve a nyereményüket kifizessék.

Szerencsejáték törvény 3. pont 13/A. § * 
(1) A pénzforgalmi szolgáltató nem működhet közre az e törvény szerint tiltott szerencsejáték szervezést megvalósító tevékenységhez kapcsolódó tét befizetésének és nyeremény kifizetésének teljesítésében.

Megnéztük a legnagyobb szolgáltatókat, hogy hogyan miként reagáltak a törvényre.

A Betsson és a Bet-at-home teljesen elérhetetlenek lettek. Csak annyi olvasható az oldalakon, hogy a törvényi szabályozásnak megfelelően ez az oldal ebben az országban nem elérhető.

A BWIN december 19-én levette a sportfogadást az oldaláról, de a kaszinó és a póker továbbra is elérhető. Ennek az az oka valószínűleg, hogy a szerencsejáték törvény kaszinóra vonatkozó részét továbbra sem tartják EU-konformnak.

A többi nagy szolgáltató (Bet365, Pokerstars, Betfair, Betclic, 20bet, 22bet, SportingBull,…) továbbra is fogad magyar játékosokat. Sajnos még arra sem vették a fáradságot, hogy a magyar verziót eltüntessék az oldalukról, továbbra is tökéletes magyarsággal kínálják a fogadási kínálatukat. Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ezek a cégek nem is akarnak magyar engedélyt szerezni, mert akkor biztosan felfüggesztették volna a tevékenységüket, legalább addig amíg eldől, hogy valóban nyitott-e a piac.

A törvény kizár minden olyan pályázót, akik az elmúlt 5 évben az EU területén illegális szerencsejáték szervezést folytattak. A mi értelmezésünk szerint ezek a cégek mind ezt teszik…

Kíváncsian várjuk, hogy mikortól kezd blokkolni a Hatóság, mikor szabja ki az első komoly büntetést, mikortól kezd büntetni a Magyar Nemzeti Bank (a bizonyos bankok továbbra is hagyják a játékosokat be- illetve kifizetni).

Minden tekintetben nagyon fontos a sportfogadási piac „kipucolása”. Nemcsak amiatt fontos, mert jelentősen megugranak az adóbevételek, több száz új munkahely jöhet létre, hanem játékosvédelem tekintetében is nagyon kedvező folyamatok indulhatnak el.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)