Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Liberalizált szerencsejáték piac

Mikortól kezdődik a blokkolás?

Mint előző cikkükben is írtuk 2023. január 1-én hatályba léptek a szerencsejáték törvény változásai. Ezek a változások többek között a távszerencsejáték piac liberalizálását teszik lehetővé, ennek köszönhetően a távszerencsejáték jogi háttere EU-konform lett. Ezekről a változásokról december közepén a Magyar Kormány hivatalos levélben tájékoztatta a cégeket, azaz minden piaci szereplőnek tudnia kell, hogy mostantól illegális szerencsejáték szervezést folytatnak Magyarországon.

Elvileg mostantól minden eszközt bevethet a Hatóság, élhet a blokkolás, pénzügyi blokkolás lehetőségével. A január 1-én életbe lépett törvény kifejezetten megtiltja a pénzforgalmi szolgáltatóknak, hogy a segítségükkel a játékosok befizessenek illetve a nyereményüket kifizessék.

Szerencsejáték törvény 3. pont 13/A. § * 
(1) A pénzforgalmi szolgáltató nem működhet közre az e törvény szerint tiltott szerencsejáték szervezést megvalósító tevékenységhez kapcsolódó tét befizetésének és nyeremény kifizetésének teljesítésében.

Megnéztük a legnagyobb szolgáltatókat, hogy hogyan miként reagáltak a törvényre.

A Betsson és a Bet-at-home teljesen elérhetetlenek lettek. Csak annyi olvasható az oldalakon, hogy a törvényi szabályozásnak megfelelően ez az oldal ebben az országban nem elérhető.

A BWIN december 19-én levette a sportfogadást az oldaláról, de a kaszinó és a póker továbbra is elérhető. Ennek az az oka valószínűleg, hogy a szerencsejáték törvény kaszinóra vonatkozó részét továbbra sem tartják EU-konformnak.

A többi nagy szolgáltató (Bet365, Pokerstars, Betfair, Betclic, 20bet, 22bet, SportingBull,…) továbbra is fogad magyar játékosokat. Sajnos még arra sem vették a fáradságot, hogy a magyar verziót eltüntessék az oldalukról, továbbra is tökéletes magyarsággal kínálják a fogadási kínálatukat. Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ezek a cégek nem is akarnak magyar engedélyt szerezni, mert akkor biztosan felfüggesztették volna a tevékenységüket, legalább addig amíg eldől, hogy valóban nyitott-e a piac.

A törvény kizár minden olyan pályázót, akik az elmúlt 5 évben az EU területén illegális szerencsejáték szervezést folytattak. A mi értelmezésünk szerint ezek a cégek mind ezt teszik…

Kíváncsian várjuk, hogy mikortól kezd blokkolni a Hatóság, mikor szabja ki az első komoly büntetést, mikortól kezd büntetni a Magyar Nemzeti Bank (a bizonyos bankok továbbra is hagyják a játékosokat be- illetve kifizetni).

Minden tekintetben nagyon fontos a sportfogadási piac „kipucolása”. Nemcsak amiatt fontos, mert jelentősen megugranak az adóbevételek, több száz új munkahely jöhet létre, hanem játékosvédelem tekintetében is nagyon kedvező folyamatok indulhatnak el.