Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Játékosvédelem - Bódi Ferenc

Játékosvédelem

Érdekes, hasznos és tanulságos beszélgetés a játékosvédelem és a felelős szerencsejáték szervezés témakörében. Vendégünk Bódi Ferenc, a Novomatic Hungária Kft. cégvezetője.

https://share.transistor.fm/s/290eac72

Számos kérdést körbejárunk:

  • Mit jelent a játékosvédelem?
  • Mit értünk játékszenvedély alatt?
  • Kóros játékszenvedély esetén mit tehetünk? Hogyan segíthetünk?
  • Mit jellemzi a magyar, illetve külföldi játékosvédelmi szabályozásokat?
  • Mit tehetnek a szolgáltatók? Milyen eszköztárral rendelkeznek? Hol van a játékosvédelemben az felelősségük és szerepük?
  • Mi a stratégiai érdeke egy szerencsejáték szervezőnek?

Ahhoz hogy megértsük mi a játékosvédelem, magát a játékosi magatartást, illetve ennek kóros változatát a szenvedélybetegséget kell megvizsgálni.

Alapvetően a játék nem beteg és rossz dolog. Homo ludens, a játékos ember – ezek vagyunk mi. Genetikailag a játék megtalálható az állatvilágban is. A játék készíti fel az embert az életre és ad lehetőséget a kikapcsolódásra. A szerencsejátékok közül sok van aminek része az emberi tudás, ügyesség. Ilyen például a sportfogadás vagy sokak szerint a póker is.

Elvileg azzal semmiféle probléma nincs (természetesen ha valaki megengedheti magának) hogy szerencsejátékot játszon, lottózon, stb. A problémák akkor kezdődnek, mikor a játékos túlzásba viszi a játékban töltött időt, az erre fordított pénzt. Összehasonlítva más szenvedélybetegségekkel a túlzott szerencsejátékkal az az egyik legnagyobb gond, hogy nincsenek a külső szemlélő által észrevehető jegyek – a megváltozott tudatállapot nem jár részegséggel, kábítószeres bódultsággal – ezért sokkal nehezebb idejekorán azonosítani. Általában akkor derül ki ez a szenvedély, amikor már baj van és nehezen lehet változtatni.

Felmérések szerint a világon mindenhol körülbelül ugyanannyi ember van kitéve a szerencsejáték függőségnek – és ezen nem változtat, hogy az adott helyen, országban van-e legalizált szerencsejáték.

A játéksovédelmi intézkedések egyik legfontosabb feladat hogy megpróbálja megelőzni illetve megállítani a túlzásba vitt szerencsejátékot. Ebben ugyanúgy részt vesz az állam és a szolgáltatók meg a mentálhigiéniás szakemberek.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)