Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
100 éves a megyeri úti stadion

100 éves a Megyeri úti stadion

Egy újpesti lokálpatrióta számára a Megyeri út nem csupán az egyik út a sok közül, hanem az ÚT.  Így, csupa nagybetűvel.

Itt található ugyanis a lila-fehér szurkolók szentélye, az Újpest stadionja, amelyet több mint egy évszázaddal ezelőtt az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd tervezett.

Megyeri úti stadion
A Hajós Alfréd által tervezett stadion.

A stadiont  többször is korszerűsítették, majd a legutóbbi felújítást követően, 2003. október 25-e óta a klub legendás csatárának, Szusza Ferencnek viseli a nevét.

A kiváló támadó a múlt század közepén nem kevesebb mint huszonegy esztendőn keresztül erősítette a lilákat, és ezalatt 393 élvonalbeli gólt szerzett, amellyel minden bizonnyal az idők végezetéig magyar csúcstartó lesz. Mintha csak róla mintázták volna a klubhűség, az alázat, a szorgalom, az elhivatottság és a mindenáron való győzniakarás szobrát.

Szusza Ferenc stadion
Szusza Ferenc Stadion

Azonban az évtizedek során Szusza Ferencen, az Örök Gólkirályon kívül is számtalan világklasszis viselte az újpesti csapat mezét.

Hívhatták a csapatot Újpesti Torna Egyletnek, Budapesti Dózsának vagy éppen Újpesti Dózsának, az elmúlt száz esztendőben, vagyis a stadion 1922. szeptember 17-ei átadása óta minden korszaknak megvoltak a maguk bálványai.

Olimpiai és világbajnoki érmes, európai ezüstcipős és sokszoros válogatott futballisták. No, és nem mellékesen öten (Dunai III Ede, Fazekas László, Nagy László, Tóth András és Zámbó Sándor) kilencszeres bajnokok.

Ma délelőtt pedig összegyűltek az érdeklődök, hogy. megemlékezzenek a centenáriumról, a stadion 100. „születésnapjáról”.

Szusza emléktábla
Fotónkon a legendás futballisták: Dunai Antal, Zámbó Sándor, Tóth András, Juhász Péter, Nagy László

Ebből az alkalomból az UTE vezetői a képen látható emléktáblával tisztelegtek az alkotók emléke előtt, amely mától fogva örök mementóként emlékezteti a látogatókat a dicső újpesti napokra.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)