Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Halassy Olivér

113 éve született a tragikus sorsú újpesti hős, Halassy Olivér

113 esztendeje, 1909. július 31-én Újpesten született Halassy Olivér, aki teljes pályafutása során lila-fehér színekben versenyzett. Ezúttal azonban ez két sportágat jelent, Olivér ugyanis  a vízilabda mellett úszásban is világszínvonalú teljesítményt nyújtott.

Noha gyermekkorában súlyos balesetet szenvedett (nyolcéves volt, amikor megpróbált felugrani egy mozgó villamosra, ám lecsúszott a lépcsőről, és bal lábát amputálni kellett), sportolói álmait nem adta fel, és a sok munka meghozta gyümölcsét.

1931-ben tagja volt a párizsi, 1934-ben a magdeburgi és 1938-ban a londoni Európa-bajnokságot nyert vízilabda-csapatnak. 1928-ban az amszterdami olimpián második, 1932-ben a Los Angeles-i, 1936-ban a berlini olimpián az aranyérmet szerző gárda tagja, míg úszásban 1931-ben (alig két órával a vízilabda-döntő előtt) lett Európa-bajnok.

Később a világháborúban, a német megszállás kellős közepén saját házának pincéjében számos zsidó származású sportolót bújtatott el, megmentve őket a biztos haláltól.
Édesapjától örökölt vitézi gyűrűjét pedig egy üldözött orvosnak adta, és azt tanácsolta, hogy viselje azt feltűnően, így megúszhatja az igazoltatásokat. Barátjának végül sikerült is ép bőrrel elhagynia az országot.

Az újpesti hős bajnok azonban nem volt ilyen szerencsés…

Az akkor már háromgyermekes édesapa 1946. szeptember 10-én egy sofőr társaságában autóval az Úszószövetségbe tartott, amikor a szemtanúk szerint egy szovjet katonai járőr leintette, és kiszállította őket, majd el akarta kobozni a járművet. Halassyék nem voltak hajlandóak átadni, erre a szovjetek hidegvérrel lelőtték mindkettőjüket.
A kocsit később az Andrássy úton a gumijai nélkül találták meg.

A legendás újpesti sportember mindössze 37 éves volt, az árván maradt lányai közül a legkisebb csupán négy hónapos volt ekkor.

A nagy felháborodást kiváltó bűncselekmény kapcsán a korabeli sajtó nem említette, hogy az elkövetők minden bizonnyal szovjet katonák voltak, sőt a tetteseket nem is igazán kereste az akkori rendszer. A szörnyű kettős gyilkosság így hosszú évtizedekig elhallgatva és meghamisítva élt tovább a köztudatban…

Az utókor számára rendkívül fontos, hogy megismerje a hős bajnok, Halassy Olivér nevét, kiemelkedő sportpályafutását és csodálatra méltó életpályáját, hiszen ezek a mai napig mintaként szolgálhatnak a feltörekvő nemzedékek számára.
Szorgalma, akaratereje és embersége egyaránt példaértékű volt.

Sérült emberként az épek között is ki tudott tűnni, és annak ellenére, hogy a szárazföldön csak segítséggel tudott közlekedni, amikor a vízbe ugrott…

Nos, a vízben egész egyszerűen nem volt ellenfele…

HALASSY OLIVÉR EMLÉKÉT MEGŐRIZZÜK, NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)