Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Tóth Zoltán

Mi lett volna, ha? Az 1978-as világbajnokság titkos aktái

(1. rész)

1977 szeptemberében egy alig pelyhedző állú, mindössze huszonegy esztendős kapus mutatkozott be az ország legjobb csapatában, az Újpesti Dózsában, ráadásul rögtön egy kettős rangadón a Vasas ellen.

Az angyalföldieknél klasszis csatárok sora játszott, ám az ifjú hálóőr csodával határos módon minden próbálkozásukat hárította. Egy hét múlva a másik fővárosi rivális, a Bp. Honvéd ellen még egyszer megtette ugyanezt, ezúttal sem kapott gólt.

A szurkolók és a szakemberek a csodájára jártak, és esküdtek rá, hogy ekkora tehetséget még életükben nem láttak. Ám hogy ki volt ez a fiatalember, és honnan jött, azt kevesen tudták. A többségük csak a nevét ismerte. Tóth Zoltán

Aztán szépen lassan fény derült rá, hogy ő annak a Tóth Györgynek a fia, aki közvetlenül a második világháború után szintén kapusként háromszor volt bajnok az Újpesttel. Az édesapa, Tóth György Szegeden nevelkedett, és ott lett ismert labdarúgó. Abban a gárdában volt egy csapattársa, a legjobb barátja, aki még nála is többre vitte.
Igaz, nem futballistaként.

De nézzük csak, ki is volt ez a titokzatos gyermekkori barát…

A húszas években kamaszként Tóth Gyuri Sándorfalván nevelkedett, a jobb élet reményében innen költözött Szegedre az édesanyjával. A városi élet nagyon tetszett a kamasz fiúnak, hamar összebarátkozott néhány hozzá hasonló korú sráccal, akikkel aztán napestig rúgták a lasztit. Közülük is a legjobb, már-már testvéri viszonyba egy Erdélyből származó tanárember fiával került, aki rendkívül művelt, választékosan beszélő, komoly gondolkodású legény volt. Kratochfill Lajosnak hívták.

Tóth és Baróti
Tóth Gyuri és az akkor még Kratochfill Lajos

1929 őszére a két jó barát, György és Lajos már a legrégebben alapított szegedi klub, a már harminc esztendeje működő Szegedi AK ificsapatának igazolt labdarúgói lettek. Noha Gyuri alacsony volt, olyan nagyot tudott ugrani, hogy aki látta, talán azt gondolta, hogy sosem pottyan vissza a földre, így aztán hamar a kapuban találta magát.

Az ifjú Tóth olyannyira sikeresen tevékenykedett, hogy annak egyenes következménye volt, hogy néhány évvel később bekerült a szövetségi kapitány, Ginzery Dénes látókörébe, aki a szegedi hálóőrnek osztotta ki a nemzeti csapat egyes számú mezét. A debütálásra 1939. szeptember huszonnegyedikén, az Üllői úton került sor, ahová Gyurit a legjobb cimborája, Kratochfill Lajos is elkísérte. De ha azt hinnénk, hogy csak baráti szeretetből tartott vele, nem is tévedhetnénk nagyobbat.

A két cimbora, a két Tisza-parti fiú a németek elleni hazai összecsapáson egymás mellett, a kezdőcsapatban hallgathatta a himnusz taktusait. Az 5:1-es győzelem már csak hab volt a tortán. Gyuri és Lajos között a jó barátság évtizedeken át megmaradt, és miután visszavonultak, mindketten edzőnek álltak. Az egyikük karrierje, mint a nyíl, úgy ívelt felfelé. Bizony, Kratochfill Lajos mérföldes léptekkel haladt előre, és rövidesen ő lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Ha manapság erre a névre nem sokan kapják fel a fejüket, abban semmi meglepő nincs, ám a fiatalember és Dezső nevű irodalomtörténész bátyja a szülővárosuk tiszteletére megváltoztatták a nevüket. Így az 1958-as vébén szereplő magyar nemzeti tizenegy kapitányát nem Kratochfill Lajosnak, hanem Baróti Lajosnak hívták.

1955-ben pedig megszületett Tóth György fia, Zoltán, és egyhamar kiderült róla, hogy csodálatos tehetségű és szorgalmas kapus lehet belőle. Így érkezünk el 1978 elejéhez, amikor a két évtizedes barát sorsa ismét keresztezte egymást.

Tóth Zoltán
Csodakapus véd a Megyeri úton, Tóth Zoltánnak hívják.

Baróti újra szövetségi kapitány lett, és az argentínai világbajnokságra készült a csapatával. Remek játékosai voltak, szinte minden poszton klasszisok álltak készen a bevetésre. Remek kapusai is voltak, ám a legjobb barátjának fia, akit születése óta jól ismert, még közülük is kimagaslott, és hiába volt rutintalan, a vébé előtti őszön beverekedte magát a világsztároktól hemzsegő újpesti gárdába. Mi az hogy beverekedte? Alig néhány forduló után róla beszélt az egész ország. Csodakapus véd a Megyeri úton, hallatszott úton-útfélen.

Barótinak nem kellett kétszer megnéznie, hogy gyermekkori cimborájának mekkora tehetség a fia, és hogy ihletett formában véd, azonnal meghívta őt a világbajnokságra készülő keretbe, sőt, minden valószínűség szerint az argentinok elleni nyitómeccsünkön Tóth Zoltán nevével kezdődött volna a magyar csapat összeállítása.

Azonban 1978. február huszonkettedikén, alig három hónappal az utazás előtt beütött a krach…

Folytatás holnap …
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)