Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
1996 Atlanta Olimpia - labdarúgás

26 éve jártak utoljára olimpián labdarúgóink

Kereken huszonhat esztendővel ezelőtt, 1996. július 24-én magyar idő szerint éjjeli fél háromkor az egyiptomi játékvezető Al-Ghandour sípjelére útjára  indult a labda Miami híres-neves stadionjában, az Orange Bowlban.

Az 1996-os ötkarikás játékok egyik kiemelten fontos futballmérkőzésere került sor ekkor, ahol a magyar és a világsztárokkal felálló brazil válogatott csapott össze.

A mieink részéről már az is nagy bravúr volt, hogy sok-sok, egész pontosan huszonnégy év után ismét kijutottak az olimpiára, de ha már ott voltak, akkor mindent megtettek, hogy sikerrel szerepeljenek. Ám a sors egyáltalán nem volt kegyes hozzánk, amikor a csoportokat sorsolták, hiszen Japán mellett a bombaerős nigériai, és a világválogatottnak is beillő brazil alakulatot sodorta mellénk.

És hogy mitől volt ez a brazil csapat olyan félelmetes?

Ízlelgessük csak a neveket: Dida – Zé Maria, Aldair, Ronaldo Guiaro, Roberto Carlos – Flávio Conceição, Zé Elias, Juninho Paulista – Bebeto, Rivaldo, Ronaldo.

Ezt a névsort elnézve nem lett volna meglepetés, ha a magyar fiúknak inukba szállt volna a bátorsága, ám a két újpesti legenda, Dunai Antal és Bene Ferenc tanítványait nem ilyen fából faragták, és felvették a harcot a sztárok ellen.

Persze, jó kis csapatunk volt nekünk is, későbbi sokszoros válogatottak nézhettek farkasszemet a dél-amerikaiakkal.

Nézzük csak a kezdő tizenegyet: Sáfár Szabolcs – Dragóner Attila, Sebők Vilmos, Pető Zoltán, Molnár Zoltán – Bükszegi Zoltán, Lendvai Miklós, Lisztes Krisztián, Szatmári Csaba – Dombi Tibor, Herczeg Miklós.

Noha a kifejezetten kemény, szikrázó ütközésekkel tarkított összecsapáson sokáig jól tartottuk magunkat, végül a nagyobb tudás és a rutin döntött. Bár Ronaldo első félideji gólját a fordulást követően Madar még kiegyenlítette, Juninho 61. percben szerzett találatára már nem volt válaszunk, sőt a hajrában Bebeto is eredményes volt, kialakítva ezzel a 3-1-es végeredményt.

Annak ellenére, hogy a magyar nemzeti együttes végül pont nélkül zárta a tornát, felejthetetlen pillanatokat élhettünk át, és nem véletlen, hogy évtizedekkel később is gyakran előkerül ez a nyári kaland.

Mert bizony labdarúgóinknak azóta sem sikerült kivívni a továbbjutást, így az ötkarikás játékokat immár több mint két és fél évtizede nélkülünk rendezik meg.

Bizakodjunk, talán majd Párizsban…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)