Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Kesjár Csaba

34 éve hunyt el Kesjár Csaba

A nyolcvanas évek nemcsak a Hungaroring megépítése, hanem egy jóképű, tehetséges fiatalember, Kesjár Csaba feltűnése okán is emlékezetes időszak a magyar autósport történetében.

A kimagasló képességű versenyző 1985-ben abszolút magyar bajnok, 1986-ban hegyi bajnok volt. A Formula Easter kategóriában négy ízben nyert magyar bajnokságot, míg a Formula Ford kategóriában 1986-ban lett osztrák bajnok.

1987-től 1988-ig a német Forma-3 bajnokságban versenyzett, 1987-ben a 9. helyen végzett.
Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első honfitársunk, aki F1-es autót vezethetett.

A szakmabeliek a mai napig meggyőződéssel állítják, hogy a Forma-1-ben is megállta volna a helyét, és csak idő kérdése lett volna, hogy mikor mutatkozik be a száguldó cirkuszban.

Azonban a sors másképpen rendelkezett…

Csaba csodálatosan induló karrierje 1988. június 24-én Nürnbergben tragikus véget ért.
A norisringi F3-as hétvége utolsó szabadedzésének végén autója lényegében lassulás nélkül a védősávnak ütközött, és azt átszakítva állt meg. A baleset következtében Csaba azonnal életét vesztette.

A pontos ok máig feltáratlan, az autó változatlan egyenesfutása miatt egyesek rosszullétre, sőt öngyilkosságra is gyanakodtak, de ezeket a környezete kategorikusan kizárta.

Kesjár Csaba

Ahogy Harle Tamás nemrégiben megjelent kiváló oknyomozó könyvében (Kesjár Csaba 60 – A teljes történet) leírja, az hogy közvetlenül a becsapódás előtt be kellett vennie egy kanyart, az már korábban kiderült, de ezúttal több mint hatvan oldalon keresztül elemzi a baleset, és az azt megelőző események minden momentumát, amelyből többek között kiderül, hogy Kesjár csupán 50-60 métert tett meg irányváltoztatás nélkül, ráadásul, amint ezt a mostani kutatás kiderítette, előzési helyzetben volt, és ez merőben új megvilágításba helyez minden addigi feltételezést.

A magyar pilóta halála sokkolta a mezőnyt, ellenfelei tiszteletük jeléül a szponzorok nyomása ellenére is megtagadták a versenyzést.
Idehaza a tragédia híre villámcsapásként érte a rajongókat, akik hetekkel, hónapokkal később sem tudták feldolgozni kedvencük elvesztését.

Kesjár Csaba üstökösként robbant be a köztudatba, pillanatok alatt a fiatalok bálványává vált, és korai halála ellenére legendás alakja mind a mai napig ott él az emberek szívében.

Nyugodj békében, bajnok!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)