Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Nadal - Roland Garros

A tenisz királya

„Nem, nem, ez velem soha nem fordulhat elő. Tízéves koromban megfogadtam, hogyha akár csak egyszer is eltöröm dühömben az ütőmet, akkor abban a pillanatban abbahagyom a teniszt.

Örökre.

Tudjátok, ez csupán akarat és önfegyelem kérdése.”

Ezt a néhány mondatot egy olyan teniszező mondta nemrégiben, aki éppen tegnap nyerte meg a 22. (!!!) Grand Slam trófeáját.

Egy olyasvalaki, akit teljes profi karrierje alatt, immár két évtizede elkerültek a botrányok, aki egyszer sem került, mert nem kerülhetett fel negatív felhanggal  az újságok címoldalára. Sem a pályán, sem a magánéletében nem adott okot rá…

Mindig sportszerűen élt, mindig sportszerűen viselkedett, és ma már talán nincs egyetlen ember sem a földtekén, aki ne ismerné el, hogy ő minden idők egyik legnagyobb sportembere.

Noha sportcsaládba született, egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy teniszező lesz belőle, az pedig különösen nem, hogy profi játékossá válik, ugyanis a mallorcai kisfiú környezetében csaknem mindenki a labdarúgást szerette.

Születése pillanatában, 1986-ban a nagybátyja, Miguel Ángel már profi futballista volt, sőt, hamarosan spanyol válogatott lett, így természetesnek tűnt, hogy a család legkisebb fiúgyermeke is a zöld gyepen próbálja meg kibontakoztatni tehetségét.

Az édesapja, Sébastian mindent megtett érte, hogy a srác a nagybácsi, Miguel Ángel  nyomdokaiba lépjen, ám egy dolgot kihagyott a számításaiból. A legidősebb testvért, a két évvel idősebb bátyját, Tonit, aki viszont egy másik sportág megszállottja volt. Olyannyira, hogy miután befejezte asztaliteniszezői karrierjét, nagyobb labdára és játéktérre váltott, hogy főállású teniszedző legyen.

A mindössze hároméves, jobbkezes unokaöccsével ekkor próbáltatta ki a teniszt, és azonnal meglátta benne az isteni szikrát. Rövidesen  átrakatta vele az ütőt a bal kezébe, mondván, hogy ez később nagy előny lehet, és olyan kőkemény edzesmunkába fogtak, hogy a kisfiú gyakran sírva ment haza. Ám ez egyáltalán nem tántorította el, sőt, tovább ösztökélte, hogy ő legyen legjobb.

Noha a kissrác hosszú évekig a futballt és a teniszt párhuzamosan űzte, tízévesen választás elé állították.

Melyik sportág legyen az igazi?

Mert mindkettőt mégsem űzhette tovább, ugyanis a sok edzés a tanulás rovására kezdett menni. És ekkor Toni azt mondta, hogyha ez a fiú a teniszt választja, és ő edzheti tovább, akkor egy szép napon világelső lesz belőle…

Azóta eltelt huszonöt esztendő, és a kisfiú nemcsak hogy világelső lett, hanem huszonkétszeres Grand Slam-győztes, amellyel ma már a legeredményesebb játékos a sportág történetében.

A kisfiúból igazi bajnok, igazi példakép lett…

Úgy hívják, hogy Rafael Nadal.

Fotó: Corinne Dubreuil/FFT