Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Dominik Livakovic

A tizenegyesölő

A katari világbajnokság első négy nyolcaddöntője nem sok izgalmat hozott, az esélyesebbnek vélt csapatok magabiztosan, minden különösebb megerőltetés nélkül meneteltek be a legjobb nyolc közé.

Ám az ötödik párharcról sejteni lehetett, hogy a legkevésbé sem lesz diadalmenet egyik gárda számára sem, hiszen Horvátország és Japán tudása között már korántsem volt akkora különbség, mint az azt megelőző párharcoknál.

Ezek után nem ért senkit meglepetésként, hogy nem csupán a kilencvenedik perc után, hanem a hosszabbítást követően is döntetlen állást mutatott az eredményjelző, vagyis következhettek a mindent eldöntő tizenegyesrúgások.

Úgy látszott, hogy a végén mindkét csapat beletörődött ebbe, de ezek szerint a koreaiak nem ismerték a horvátok kapusát. Hiszen, ha tudták volna, hogy ki az a Dominik Livakovic, akkor mindent megtettek volna, hogy elkerüljék az orosz rulettet. Ami csak a kívülállók számára volt orosz rulett.

Ugyanis a horvát kapus a világ egyik, ha nem a legjobb tizenegyesölője.

Noha Livakovic még csak huszonhét esztendős, máris annyi fontos büntetőt védett ki, mint amennyit mások egy teljes karrier alatt.

Nézzük csak:

2020-ban a csapata, vagyis a Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája-selejtezőt játszott a román Cluj ellen és Livakovic már a rendes játékidőben kivédett egy sorsdöntő büntetőt, hogy a tizenegyespárbajban Golofka próbálkozását is hárítsa, ezzel 6-5-ös arányban továbbjuttatva csapatát.

De ekkor még korántsem volt vége…

Az Európa Liga csoportkörében a Feyenoord játékosának, Berghuisnak az eszén is túljárt, döntetlenre mentve a csatát, majd történelmi tettet hajtott végre, amikor a Tottenham ászát, Harry Kane-t is megbabonázta, kiejtve az angol sztárcsapatot a nemzetközi kupából.

Ezek után csodálkozunk, hogy a horvátok semmit sem kockáztattak a hosszabbításban és rábízták magukat a kapusukra?

Aki aztán négyből három kísérletet hatástalanított…

Ezek után mit lehet tanácsolni a horvátok következő ellenfelének, a braziloknak?

Döntsétek el a párharcot hamarabb…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)