Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Xherdan Shaqiri

Aki beérte Messit és Ronaldót

Mi tagadás, az elmúlt egy évtizedben vajmi kevés olyan góllövési statisztika van, amely ne az argentin zseniről, Lionel Messiről, illetve a portugál klasszisról, Cristiano Ronaldóról szólt volna.

Tegnap azonban kettejük mellé egy másik futballista is csatlakozott, pedig egy egészen megdöbbentő rekordról van szó, amelyet a katari vilagbajnoksagon először Messi állított fel, hogy rövidesen Ronaldo is csatlakozzon hozzá. Ez pedig nem más, mint hogy ők ketten azok, akik a katari vébével együtt immár a legutóbbi három tornán is betaláltak.

Ám a Svájc-Szerbia találkozón volt még egy rutinos támadó, aki nem akart lemaradni tőlük. Egy bizonyos Xherdan Shaqiri, aki 1991 őszén a polgárháboru sújtotta Jugoszlávia területén, Koszovó egyik albánok lakta településén, Gjilanban látta meg a napvilágot.

Muszlim vallású szülei, ahogy oly sokan mások, felismerve a rájuk leselkedő veszélyt, az etnikai tisztogatások elől a néhány hónapos fiúkkal és az alig három évvel idősebb testvérével együtt mindent hátrahagytak, és elmenekültek az országból. Meg sem álltak Svájcig, ahol az édesapa minden kétkezi munkát elvállalt, amit csak lehetett, miközben az anyuka takarításból tette hozzá a részét, hogy megélhetést biztosítsanak gyermekeiknek.

Aztán megszületett a harmadik testvér, egy gyönyörű kislány, így öten éldegéltek, és próbáltak meg boldogulni a Baselhez közeli, festői szépségű Augst nevű városkában.

Xherdanról aztán hamar kiderült, hogy elképesztő tehetsége van a futballhoz, és noha rendkívül alacsony volt, rendre a nagyobbak között játszhatott.  Így került tízévesen az FC Basel akadémiájára, ahol végigjárta a szamárlétrát és hamarosan a nagycsapatban találta magát.

Ekkor pedig kezdetét vette egy elképesztő karrier…

Bayern München, Inter, Liverpool…

Bajnoki győzelmek, Bajnokok Ligája elsőségek, no és persze a válogatott sikerek.

Az aprócska koszovói albán fiú tegnap immár 111. alkalommal húzhatta fel a svájci válogatott mezét. És ha már megtette, nem akart lemaradni a legnagyobbaktól.

Lionel Messitől és Cristiano Ronaldótól…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)