Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Tatabánya - Real Madrid

Amikor a Tatabánya legyőzte a Real Madridot

1981. szeptember 16.

Az UEFA-kupa (a mai Európa-liga elődje) első fordulójában nem kisebb ellenfelet sodort a Tatabányai Bányász útjába a sors, mint az akkor hatszoros BEK-győztes, a spanyol bajnoki címről mindössze egyetlen góllal lemaradó Real Madridot.

A királyi gárdával olyan sokszoros válogatott klasszisok érkeztek a számukra ismeretlen bányászvárosba, mint Camacho, Gallego, Santillana, Juanito, vagy a később edzőként is páratlan karriert befutó Vicente Del Bosque.

A kék-fehérek edzőjének, bizonyos Lakat Károlynak, becenevén TUTÓ-nak (kétszeres olimpiai bajnok mesteredző) viszont nem volt szokása hanyatt esni a nagy nevektől, és ezt villámgyorsan a játékosai tudtára is adta.
A meccs napján ezekkel a szavakkal tüzelte fel a kissé falfehér játékosokat az öltözőben:

– Miért, kit akartatok? A Plovdivot? Vagy a Tiranát? Megveritek őket, aztán holnapra elfelejtik az emberek…
Erről a meccsről viszont harminc év múlva is beszélni fognak. Aki ma játszik, az a Real Madrid ellen volt a pályán, és az egy életre része lesz a tatabányai futballtörténelemnek. Itt kint van huszonkétezer ember. Ebből húszezer egy életet húzott le a föld alatt. Fáj a dereka, vizes a térde, cukros, magas a vérnyomása, az asszony csalja, a gyerek megbukik az iskolában. Egyetlen öröme az életben, ha titeket, a Bányászt győzni látja. Adjuk meg nekik ezt az örömet! Ez a minimum, amivel tartozunk nekik!

És láss csodát, egy kis bányászváros gárdája Weimper István és Csapó Károly góljaival elverte a világ leghíresebb csapatát…

És akkor következzenek a hősök:
Kiss Imre – Szabó György, Lakatos Károly, Fejes Ferenc, Fischer László – Emmer László, Csapó Károly, Hermann Sándor – P. Nagy László, Kovács István, Weimper István.

Noha a visszavágón az ír játékvezető, bizonyos Patrick Mulhall alaposan belenyúlt a mérkőzésbe, olykor talán még hajrá Real Madridot is kiabált, hogy egy szűk 1-0-val sikeresen továbbjuttassa a spanyolokat, ezt a csodálatos győzelmet valóban évtizedek múlva is büszkén emlegethetjük.

Egy legendás csapat sajnos soha vissza nem térő korszakának felejthetetlen emlékeként…

Bár a drága TUTÓ bácsi már évtizedek óta nincs velünk, azóta is mosolyogva nézhet le ránk odafentről…

Mert erről a meccsről nem harminc, sőt nem is negyven, hanem száz év múlva is beszélni fognak…