Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Valentino Rossi

Amikor Valentino Rossi még Schumachert is megijesztette

17 évvel ezelőtt 2006. február elsején gorult pályára először Valentino Rossi egy Forma 1-es teszeten, hogy bebizonyítsa akár négy keréken is ő a leggyorsabb a pályán. Mindez a Ferrari színeiben történ, melyet Schumacher – aki éppen az istálló és a sportág sztárpilótája volt már javában – a helyszínen követett végig.

A MotoGP legendája alatt igaz, hogy egy visszafojtott V8 Ferrari volt, de bizony még ezzel is rendesen körbeverte a második tesztnapra a mezőny nagy részét. Olyan neveket sorolt maga mögé a griden, mint David Coulthard (Red Bull), Alex Wurz (Williams), Garry Paffet (McLaren), Mark Webber (Williams), Jarno Trulli (Toyota) vagy nem utolsó sorban Robert Kubica (BMW-Sauber).

Schumacher valósággal nem hitt a szemének.

„Természetesen egy kis időbe beletelt, míg hozzászokik, de a nap végére nagyon lenyűgözően ment. Tudom, hogy korábban gokartozott, és végtére is, amikor a versenyzés ott van a véredben, akkor tudod, mit kell tenned” – dicsérte Schumacher Valentino Rossit.

Schumacher és Rossi
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A teszt végén Valentino Rossi szerényen nyilatkozott: „Nagyon izgalmas nap volt. Forma-1-es autót vezetni csodálatos élmény, és nagyszerű volt egy napra Schumacher nyomdokaiba lépni!”

Ezt követően a motoros legenda többször is tesztelt a Ferrari forma 1-es csapatával.

„2006-ban nagyon közel voltam hozzá, hogy átváltsak a Forma-1-re. Számos teszten részt vettem a Ferrarival, utána pedig leültünk a csapatvezetéssel, akik egy nagyon átfogó tervet dolgoztak ki azért, hogy felkészítsenek a Forma-1-es karrierre. Ez a terv úgy szólt, hogy először egy kevésbé gyors autót kell vezetnem, hogy felkészüljek, alapvetően pedig tesztpilótának kellett volna lennem. Emiatt döntöttem úgy, hogy visszautasítom az ajánlatot.”

Utólag ez nagy valószínűséggel jó döntésnek is bizonyult, hiszen Rossi a motorversenyzés talán legnagyobb legendájává válhatott. Egyéniségével, versenyzésével, megszámlálhatatlan rekordjaival felejthetetlen élményeket adott a motorsport rajongók számára.

Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)