Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Marokkó - Katar 2022

Az Atlasz Oroszlánjai

Amikor lezajlott a katari világbajnokság csoportkörének sorsolása, a szurkolók és a szakemberek túlnyomó része úgy gondolta, hogy a nyolc kvartett között van két-három olyan, ahol jóformán le sem kell játszani a mérkőzéseket, mert annyira egyértelmű a két továbbjutó kiléte.

Ilyennek tűnt az F-csoport is, ahová a világranglistán hosszú ideje dobogós helyen álló Belgium és a legutóbbi vébé ezüstérmese, Horvátország került. Melléjük sorsolták a harminchat év után feltűnő Kanadát, és azt a Marokkót, amelyet a többség viccesen, egy kézlegyintéssel elintézett.

Pedig Marokkót nem lett volna szabad a futottak még kategóriába sorolni. Vagy talán nem sejtették, hogy mi történik az észak-afrikai ország futballjában? Nem tudták, hogy az Atlasz Oroszlánjai nem ismerik a tréfát?

Mert hogy De Bruyne vezette belgák ide, Modric irányította horvátok oda, a szabály ezen a világbajnokságon is szabály, a meccseket le kell játszani, és az esélyesebb csapatnak a pályán kell bebizonyítania, hogy jobb az ellenfelénél. Márpedig ez Marokkó ellen egyik sokra taksált európai együttesnek sem sikerült.

De mindez a jól értesültek számára egyáltalán nem volt meglepetés.

Először is ugorjunk vissza 2018-ig, amikor a marokkói csapat mindössze két gólt kapva megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, majd az oroszországi világbajnokságon is megmutatta az oroszlánkörmeit, bár akkor a szerencse elpártolt tőlük, két ízben is a hosszabbításban vesztettek pontot, sőt a spanyolok ellen pontokat, miután 2-1-es vezetésüknél Aspas a 91. percben mentette döntetlenre a találkozót.

Jöhetett a 2020-as Afrikai Nemzetek Kupája, amit a változatosság kedvéért ismét az Atlasz Oroszlánjai nyertek meg. Ugyanolyan magabiztosan, mint két évvel korábban, de ekkor már a bosnyák edző, Halilhodzsics irányításával. Ám a dolog pikantériája az, hogy úgy diadalmaskodtak, hogy a legjobbjaik közül jó néhányan el sem utaztak a kontinensviadalra. Az új edzővel ugyanis kezdett megromlani a viszonyuk. Márpedig nem akárkikről volt szó.

Hakimi, Mazraoui, Ziyech, vagy Amrabat mind-mind Európa legjobb bajnokságaiban játszottak meghatározó szerepet. A marokkói szövetségnek viszont ezen a ponton nem volt más választása, még a 2022-es világbajnokság előtt útilaput kötöttek a bosnyák szakember talpára, így a legjobbak örömmel öltötték fel újra a marokkóiak vörös mezét.

A fent említett klasszisokról még azt is tudni érdemes, hogy Európában születtek, a legjobb akadémiákon pallérozódtak (Hakimi Real Madrid-, Mazraoui Ajax-nevelés), és azóta már valóban a kontinens legjobb klubjaiban is fontos szereplőnek számítanak. Például Hakimi a Paris Saint Germain, Mazraoui a Bayern München alapembere, Ziyech pedig a Chelsea tagjaként még Bajnokok Ligáját is nyert,

És hogy a válogatott mennyit profitált mindebből? Nézzünk csak rá az F-csoport tabellájára két forduló után!

Marokkónak mindössze egyetlen pont elég a két vereséggel álló Kanada ellen, és máris megvan a továbbjutás, míg néhány kilométerrel arrébb egy bizonyos belga, illetve horvát nemzeti tizenegy megküzdhet a másik továbbjutó helyért.

Hiába, az Atlasz Oroszlánjai nem viccelnek…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)