Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Ronaldo - Ramos

Az ifjú varázsló, aki kiszorította a csapatból Cristiano Ronaldót

A portugál válogatott viszonylag könnyű csoportba került a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságon, és már a második mérkőzése után bebiztosította a helyét a legjobb tizenhat között.

Ezek után az is belefért, hogy a harmadik összecsapásukon elég mérsékelt teljesítménnyel rukkoljanak elő, és vereséget szenvedjenek az életéért küzdő dél-koreai alakulat ellen. Ám ezen a találkozón történt még valami, amely később sorsfordítónak bizonyult.

A második félidő derekához közeledtünk, amikor a portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos változtatásra szánta el magát, és lehívta a pályáról a csapat legnagyobb ászát, Cristiano Ronaldót. Mindez nem igazán tetszett a karrierje zenitjén már régen túljutott klasszisnak, és a levonulása közben ironikusan odaszólt a szakembernek.

Az affér azonnal a címlapokra került, és bármilyen meglepő is, a közvélemény az idős mesternek adott igazat, mert úgy vélte, hogy Ronaldo már így is sokkal több bizalmat kapott, mint amennyit a formája és a mutatott játéka alapján megérdemelne.

Így érkeztünk el a kedd esti mérkőzéshez, ahol már nem lehetett lépést téveszteni, hiszen az egyenes kieséses szakaszban nincs lehetőség a javításra. És ekkor Fernando Santos gondolt egy merészet, és a kispadra ültette az ötszörös aranylabdás támadót.

A helyére pedig egy mindössze huszonegy esztendős fiatalembert, a Benfica tehetséges csatárát, Goncalo Ramost jelölte a kezdőcsapatba.

Hogy aztán percek alatt kiderüljön, hogy az „O Feiticeiro”, vagyis a Varázsló becenévvel illetett játékos csatasorba küldése telitalálatnak bizonyul…

Kezdődött azzal, hogy a 17. percben megszelídített egy beadást, hogy aztán irgalmatlan erővel a svájci kapu rövid felső sarkába zúdítsa a labdát. Sommer kapusnak nemhogy esélye nem volt hárítani, de talán magát a labda útját is csak az esti ismétlésekben tudta lekövetni.

Ám az ifjú titán nem érte be ennyivel, a fordulás után még kétszer betalált, főszerepet játszva hazája válogatottjának kiütéses, 6-1-es sikerében. A fölényes vezetés tudatában Ronaldo is pályára léphetett, ám csupán egy jókora lesről született, meg nem adott góllal vétette észre magát.

Pedig próbálkozott rendületlenül, de mi, nézők minden bizonnyal történelmi mérkőzést láthattunk. Az elmúlt negyedszázad egyik legnagyobb csillaga a szemünk láttára adta át a stafétabotot az utódjának.

Márpedig azt már aligha kapja vissza tőle.

Fernando Santosnak pedig nincs oka magyarázkodni, hogy miért hagyta ki a szupersztárját.

Hiszen az élet őt igazolta.

Új varázsló született…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)