Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Women Iran Freedom

Az iráni hősök

Még csak két nap telt el a katari labdarúgó világbajnokság küzdelmeiből, de lassan annyi felháborító esetről kapunk híradást, hogy az egy teljes tornára is bőven elegendő lenne. Meglehet, maga a rendező ország kiválasztása is megbotránkoztatta a futball szerelmeseit, ám a szomorú valóság csak most, a nyitány után csapja arcul a közvéleményt.

Már az vérlázító, hogy a FIFA, amely szervezet a zászlajára tűzte a „mindenki egyenlő” szlogent, éppen egy olyan országba vitte a sportvilág legfontosabb eseményét, amelyben földbe tiporják az alapvető emberi jogokat, ahol a nők másodrangú állampolgárként vannak kezelve, és ahol a homoszexualitásért börtön, sőt halálbüntetés jár. Ám mindezek nem csupán Katarban, hanem a térség más országaiban is rendszeresen előfordulnak, viszont az ott élők közül kevesen mernek felszólalni a döbbenetes jogsértések ellen.

De az irániaknak szeptember 16-án végleg elegük lett…

Ekkor látott napvilágot a hír, hogy Iránban elhunyt egy huszonkét esztendős hölgy, bizonyos Mahsza Amini, akit nem sokkal korábban tartóztatott le a rendőrség, mert kilátszott a haja a nők számára kötelezően előírt kendő alól, vagyis súlyosan vétett az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályai ellen. Aminit ekkor látták utoljára élve, halálát a hatóságok szívinfarktussal próbálták magyarázni. A dolog ott kezd sántítani, hogy a hölgy holtteste tele volt külsérelmi nyomokkal, amelyek egyértelműen bántalmazásra utaltak.

A hír hallatán az országban zavargások törtek ki, amelyekben az elmúlt hetekben több százan vesztették életüket. A kormány ellen egyre többen emelik fel a szavukat, ám mindannyian jól tudják, hogy ezzel az életüket teszik kockára. És ebbe az egyre szélesebb körbe immár beletartozik az iráni labdarúgó válogatott és a szurkolóserege is.

Történt ugyanis, hogy a világbajnokságon szereplő csapat tegnap Anglia ellen lépett pályára, és a közönség soraiban nem csupán nemzeti színekbe öltözött drukkereket fedezhettünk fel, hanem sokan a „Nők, Élet, Szabdság” feliratot viselték, és a saját országuk himnusza alatt végig hangosan fütyültek. A pályára vonuló játékosok is kiálltak a jogtiprások ellen, és a szokásoktól eltérően a kezdés előtt nem énekelték a himnuszukat.

Woman - Life - Freedom

Az iráni kormány mintha csak fel lett volna készülve egy ilyesfajta akcióra, azonnal megszakította a közvetítést, így a helyiek nem láthatták, ahogy a demonstráló szurkolókat és a tiltakozó labdarúgókat mutatja a kamera. Mindannyian nagy kockázatot vállaltak, és tettükkel bizonyították, hogy milyen bátor emberek, akik a nyilvánosság segítségével próbálnak meg változtatni ezen a tarthatatlan állapoton.

És hogy mit lép erre a képmutatásáról közismert FIFA? Akik még a szivárványos karszalagot sem engedélyezték az angoloknak, mondván, hogy az politikai provokáció? Csupán egy dologban bízhatunk. Hogy nem az iráni csapat elleni szankcióval felelnek. Mert az már tényleg saját maguk szembeköpése lenne…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)