Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Deák Ferenc Bamba

Az örökös gólkirály

102 esztendeje, 1922. január 16-án született Deák Ferenc, becenevén Bamba, aki az 1945-46, 1946-47 és 1948-49-es idényben a legtöbb gólt szerezte Európában. A rekordot 1945-46-ban a Szentlőrinci AC színeiben állította fel, amikor 34 mérkőzésen 66 (!) gólt rúgott, amely a mai napig rekord.

Bamba 1947-től 1950-ig az FTC-ben játszott, és a zöld-fehérek színeiben az 1948/49-es szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett. Ebben az idényben 30 mérkőzés alatt 140 gólt lőttek a megalakulásának fél évszázados jubileumát ünneplő csapat támadói, ebből ő maga nem kevesebb, mint 59-et (!) vállalt.

Ennek ellenére nem tudott az újságírók kedvencévé válni, még ez az elképesztő góltermelés sem volt elég ahhoz, hogy tudásának megfelelően kezeljék. Két jellemző példa minderre:

1948. szeptember 12. Szentlőrinc–FTC 0:5

Az öt ferencvárosi gólból Deák négyet szerzett. Másnap ezt írták róla:

„Deák nagy erővel küzdött, harcolt. Kár volt, hogy a legtöbb labdát hátulról magasan kapta és emiatt fogyatékos labdakezelésével nehezen kezelte le azokat. Nincs teljesen formában, de határozottan javult.”

És róla jelent meg anno az immár klasszikussá vált idézet is:

 „Deák a négy gólján kívül nem csinált semmit.”

Lehet, hogy így volt, bár úgy tudom, ezt a csodálatos játékot gólra játsszák. Márpedig azt számolatlanul termelte, a három ferencvárosi éve alatt 111 mérkőzésen 155 gólt (!) szerzett.

És hogy ezek után miért csupán három esztendő jutott neki zöld-fehérben?

Egy undorító, politikai ügy áldozata lett.

De nézzük csak, hogy mi történt 1950-ben a Balaton partján, közelebbről Siófokon, a Fogas étteremben:

Deák szerette az életet, imádott mulatni, ebbe a szórakozóhelyre is azért tért be a barátaival, hogy kikapcsolódjon a holtszezonban. Jókedvében eljátszatta a helyi cigányzenészekkel az akkor már betiltott Fradi-indulót, ő pedig teli torokból énekelte azt. Ekkor két ÁVH-s tiszt lépett oda hozzá, és erélyesen felszólí­tották, hogy azonnal hagyja abba. Válaszul a jó fizikumú Deák egy-egy jobb egyenessel leütötte őket. A történtek után kész tények elé állí­tották: vagy aláí­rja az átigazolási lapot és az Újpesti Dózsa futballistája lesz, vagy legjobb esetben is csak a börtöncsapatot erősí­theti.

Bamba így került a Ferencvárosból a rivális újpestiekhez. A lila-fehéreknél töltött négy éve alatt sem hagyta abba a gólgyártást, 77 fellépésén 53 alkalommal talált a hálóba.

A magyar válogatottban is elképesztő ütemben termelte a gólokat, 20 találkozón 29 gólt szerzett. Ez 1.45-ös átlag, amely a mai napig világrekord. Ám hiába, Sebes Gusztáv elképzeléseibe – nyilván a politikai megbízhatatlansága miatt – nem fért bele, így nagy bánatára kimaradt az 1952-es olimpiai győzelemből és a két évvel későbbi világbajnoki keretből is.

Bamba idehaza háromszor volt gólkirály, és 1997-ben Münchenben megkapta az évszázad gólkirálya címet is.

Deák Ferenc 1998. április 18-án Budapesten hunyt el.

AZ ÖRÖKÖS GÓLKIRÁLY – ez volt a névjegykártyájára írva…

És nem is ok nélkül…

DEÁK FERENC „BAMBA” EMLÉKÉT ÖRÖKRE MEGŐRIZZÜK!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)