Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
UTE-Bajnokok-Ligája

Az Újpest a Bajnokok Ligája első győztese?

Kilencvenkét esztendővel ezelőtt, 1930-ban alaposan beindult a nemzetközi futballélet. Uruguayban ebben az esztendőben rendezték meg az első világbajnokságot, sőt a klubcsapatok számára is kiírtak egy rangos nemzetközi kupasorozatot, amely a Coupe des Nations, szabad magyar fordításban a Bajnokok Tornája nevet kapta.

A 10 csapat részvételével 1930 nyarán lebonyolított eseményen hazánkat az Újpest képviselte, mint később kiderült, nem is akárhogyan.

Ez volt az első kupaküzdelem, amelyet európai bajnokcsapatok számára rendeztek, ezért többen úgy vélik, hogy ez a genfi torna volt az UEFA Bajnokok Ligája, vagy korábbi nevén a Bajnokcsapatok Európa Kupája előfutára. A svájci szervezők az összes hadra fogható európai bajnokcsapatot meghívták, kivéve a briteket, akik ekkor még nem voltak a FIFA tagjai.

A tornát aztán egy bizonyos magyar csapat, az Újpest nyerte meg, négy mérkőzésen 16 szerzett és mindössze egy kapott góllal.

Nézzük az eredményeket:

Első forduló:
Újpest – Irún (spanyol, ám ők nem bajnokként vettek részt) 3:1

Negyeddöntő:
Újpest – Go Ahead Eagles (holland bajnok) 7:0

Elődöntő:
Újpest – Servette (svájci bajnok) 3:0

Döntő
1930. július 6. (pontosan 90 esztendeje):
Újpest – Slavia Praha  (csehszlovák bajnok) 3:0

A győzelmet követően az újpesti csapat a „Bajnokok bajnokának” nevezte magát, amely címmel Csapó Zoltán tollából kiváló könyv jelent meg néhány évvel ezelőtt.

1930 után több kísérlet is volt a torna újbóli megrendezésére, az 1931-es eseményt valamelyik észak-olasz városban tervezték, de mindez pénzügyi okok miatt meghiúsult.

1937-ben a párizsi világkiállítás kapcsán került volna megrendezésre, de kevés csapat fogadta el a meghívást.

Ezt követően egészen 1954-ig kellett várni amíg az UEFA kiírta a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, amely egy évvel később indult útjára, és amely manapság Bajnokok ligája néven a legnagyobb presztízsű kupasorozat szerte a világon.

És akkor ismerjük meg Európa legjobb tizenegyének névsorát, azaz a döntő hőseit:
Aknai (Acht) János, Dudás Gyula, Fogl (Fogoly) József (csapatkapitány), Borsányi Ferenc, Volentik Béla, Víg János, Ströck (Török) Albert, Avar (Auer) István, Köves (Kvasz) János, Spitz (Vörös) Illés, P. Szabó Gábor.

A vezetőedző pedig az a Bányai Lajos volt, aki később a holokauszt áldozata lett.

Büszkék vagyunk a magyar legendáinkra, és egyszer talán az UEFA is elismeri, hogy ez a kupa volt a Bajnokok Ligája elődje, és végre hivatalosan is európai kupagyőztesnek vallhatjuk magunkat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)