Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Törőcsik András

Az Újpest kiüti az UEFA-Kupa címvédőjét

Napra pontosan 40 esztendővel ezelőtt történt, hogy az Újpesti Dózsa a KEK 1. fordulójában az UEFA-kupa címvédőjével, a svéd Göteborggal találkozott. A Svédországban rendezett első összecsapáson 1-1-es döntetlen született, tehát Temesvári Miklós legénysége biztató eredménnyel érkezett haza, így minden adott volt hozzá, hogy egy hatalmas bravúrt hajtson végre.

A lila-fehér szurkolók legnagyobb örömére a kedvenceik ezen a szerda estén még a kinti teljesítményüket is felülmúlták, és Törőcsik András varázslatos játékával 3-1-re diadalmaskodtak, vagyis összesítésben 4-2-vel kerültek a következő fordulóba.

Elevenítsük fel most a második gólt, amely egy igazi Törő-specialitás után született meg, végleg padlóra küldve a derék svédeket.

A huszonhetedik percben jártunk, egy gyors gólváltás után (Törőcsik szerzett vezetést, majd ezt követően Szendrei öngóljával egyenlítettek a vendégek) egy hosszan előrevágott labda találta meg Törőcsiket, aki két védő őrizetében egy csodálatos átlépős cselt bemutatva egészen a tizenhatos vonaláig vezette a játékszert, majd – akárcsak néhány évvel korábban az Athletic Bilbao elleni 2-0, illetve a Ferencváros elleni 8-3 alkalmával tette – alányesett a labdának, amely hulló falevélként csodálatos ívben jutott át a kapujából kint álló svéd hálóőr fölött.

Újpesti Dózsa - Göteborg belépő
Belépőjegy az Újpesti Dózsa – Göteborg mérkőzésre.

A sors igazságtalansága volt, hogy – ellentétben a már említett két mérkőzéssel – a labda ezúttal nem a hálóban landolt, hanem a felső lécen csattant. A zseniális megoldás tehát sajnos nem ért azonnal gólt, ám a támadást követte a lesipuskás Kiss Sándor, aki egyből a hálóba stukkolta a kipattanót. 2-1 ide.
A tizenötezer újpesti szurkoló eksztázisban tombolt, zengett-zúgott a „hajrá lilák!” és természetesen a legnagyobb kedvencet éltető kórus, vagyis a „Táncolj, Törő!”.
És Törőcsik András táncolt is! Úgy, ahogy még az autóbalesete előtt, vagyis az igazi fénykorában, a legszebb napjain tette. Élvezte a játékot, élvezte, hogy ennyi lila-drukkernek okozhat örömet, így esze ágában sem volt megállni.

A Törő-show tovább folytatódott. Egy biztos, aki ott volt, soha nem felejti el…

Fotó: MTI/Németh Ferenc
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)