Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Bukayo Saka

Bűnbakból lett hős

2021. július 11.

Ezen a nyári estén játszották a londoni Wembley Stadionban a 2020-ról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság fináléját. Az angol szurkolók örömünnepre készültek, elvégre kedvenceik fennállásuk során először, végre karnyújtásnyira kerültek a kontinensbajnoki címtől.

A hetvenedik perchez érkeztünk, az olaszok nem sokkal korábban egyenlítettek, így a hazaiak szövetségi kapitánya, Gareth Southgate úgy döntött, hogy felfrissíti csapata kissé enerválttá váló támadójátékát, és taktikai változtatást hajt végre. Az oldalvonal mellett egy tizenkilenc esztendős fiatalember, egy tehetséges nigériai származású csatár toporgott. Izgatott volt, de nagyon büszke is egyben. Bukayo Saka ugyanis addigi rövid pályafutása legfontosabb pillanatához érkezett.

Pályára léphetett az Eb-döntőn, ráadásul hazai környezetben, a saját szurkolói szeme láttára bizonyíthatott.

A meccsen a kapuk továbbra is felváltva forogtak veszélyben, ám a győztes találat csak nem akart megszületni. Következhetett a dráma, a mindent eldöntő tizenegyesrúgásokkal.

Négy pár után az olaszoknál volt az előny, így az utolsó rúgójuk, Jorginho úgy futhatott neki a labdának, hogy ha belövi, akkor Olaszországé lesz a díszes serleg. Ám a máskor oly biztos lábú középpályás hibázott, így az angolok újabb esélyt kaptak. Már „csak” ki kellett volna egyenlíteniük. A kegyetlenül nehéz feladatot pedig egy tinédzser, vagyis Saka nyakába akasztották, aki felnőtt pályafutása során még egyszer sem rúgott büntetőt.

A másodpercek óráknak tűntek számára, ahogy odaszédelgett a tizenegyesponthoz, és egyre inkább úgy érezte, hogy az izgalomtól nem kap levegőt, sőt amikor a nekifutáshoz készülődött már annyira kalapált a szíve, hogy azt hitte, menten kiugrik a helyéről.

Nem csoda, ha megremegett a lába…

Minden eldőlt, az Európa-bajnokságot Olaszország nyerte, az angol szurkolók pedig képtelenek voltak elviselni a vereséget. Törtek-zúztak, és bűnbakokat kerestek, akiken levezethetik a mérgüket.

A fő célpont pedig ki más lett volna, mint az utolsóként hibázó ifjú csatár. Csak úgy zúdultak rá a rosszindulatú, aljas megjegyzések, sőt életveszélyes fenyegetések, amelyek többsége rasszista indíttatású volt.

Bukayo Saka bezárkózott, és napokig ki sem mozdult a lakásából. Átértékelt mindent, amit addigi röpke életében megtapasztalt, aztán pár napot követően erőt vett magán, összeszorította a fogait, és megfogadta, hogy visszatér.

Még erősebben, még keményebben.

Mert tudta, hogy egyszer majd eljön az a pillanat, amikor egész Anglia őt ünnepli…

2022. december 4.

Az angol válogatott megállíthatatlanul menetel a katari világbajnokságon, és magabiztosan készülhet a franciák elleni szombati negyeddöntőre.

Egy háromgólos, kiismerhetetlenül cselező, szélvészgyors csatár vezérletével, aki végérvényesen az angol szurkolók elsőszámú kedvence lett.

Bukayo Sakának hívják…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)