Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Christian Eriksen

Csoda Amszterdamban

2021. június 12.

Az Európa-bajnokság harmadik meccsén, a Dánia – Finnország találkozó első félidejének utolsó pillanataiban a hazaiak karmestere, Christian Eriksen magatehetetlenül esett össze a pályán.
Ellenfél sem volt a közelében, amikor teljesen váratlanul arccal előredőlve elesett, ezért egyből érezhető volt, hogy óriási a baj.

Mint kiderült, az olasz Internazionale sztárjának percekre megállt a szíve…

Az orvosak azonnal ott teremtek, és hosszú perceken át küzdöttek a kiváló középpályás életéért.
Minden egyes másodperc örökkévalóságnak tűnt, a játékostársak és a szurkolók könnyes szemmel imádkoztak, hogy az életmentés sikerrel járjon.
Körülbelül tíz perc után végül hordágyra fektették, és az öltözőbe, majd kórházba szállították.

Mi, nézők csak egyet tehettünk a távolból. Imádkoztunk, hogy Christian Eriksen életben maradjon.
Aztán, ahogy teltek, múltak a napok és hetek, egyre biztatóbb hírek érkeztek, úgy tűnt hogy a kiváló futballista egészségkárosodás nélkül felépülhet.

Ekkor mindenki arra gondolt, hogy szerencsére vannak még csodák, és ha a pályafutását be is kell fejeznie, a legtragikusabbat sikerült elkerülni, és újra együtt lehet a családjával, és feleségével együtt nevelhetik tovább két pici gyermeküket.

2022. március 26.

Alig több mint kilenc hónapja történt ez a rémisztő eset. Az azóta eltelt időszakban Christian Eriksen állapota napról napra javult, és szigorú orvosi felügyelet mellett újrakezdhette az edzéseket.

Hogy aztán a szombati napon valami olyasmi történjen, amelyet tavaly nyáron még a legtitkosabb álmaiban sem gondolt senki.

Amszterdamban válogatott mérkőzést rendeztek, a holland csapat a dánokat látta vendégül.
Amikor a második félidő megkezdődött, a vendégek szakvezetője, Kasper Hjulmand cserére szánta el magát. És ekkor az oldalvonalnál feltűnt egy ismerős arc.

Ismerős nekünk, a futball szerelmeseinek, de még ismerősebb az amszterdami közönségnek. Hiszen az a szőke fiatalember náluk nevelkedett, és ott, az Ajaxban lett profi labdarúgó. Amint belépett a pályára, nem számított, hogy most éppen az ellenfél csapatában játszik, zúgó vastapsban tört ki az egész lelátó.

Csodák csodája, kilenc hónap után Christian Eriksen visszatért a dán válogatottba!

Elcsépelt mondás, de ha valamikor, hát most újra igazságot nyert, hogy az élet a legnagyobb rendező, ugyanis két perc sem telt bele, Eriksen egy óriási gólt ragasztott Mark Flekken kapujába.

Azt hiszem, nem tévedek, ha úgy fogalmazok, hogy 2022 eddigi legmegindótóbb két percét élhettük meg szombat este. Vagy hogy az örök igazságot kissé átírva egy mondatba foglaljam össze, amit Amszterdamban láttam:

A CSODA VAGY, TE SPORT!

/Fotó: MTI/

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)