Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.

Csoda Angliában

Szomorú tény, de sajnos igaz, hogy a magyar labdarúgás szerelmeseit az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem kényeztették el kis hazánk legjobb futballistái. A nyolcvanas évek közepétől, egészen pontosan az 1986-os mexikói világbajnokság kudarca óta csupán a bizakodás és a reménykedés jutott osztályrészül számunkra. De ez mindössze addig tartott, amíg a játékvezető a sípjába fújva jelt nem adott a kezdésre, hogy legkésőbb másfél óra múlva ránk törjön a felismerés…

Bizony, megint felsültünk.

Apróbb részsikerektől eltekintve így ment ez évről évre, és a szurkolók szép lassan beletörődtek a megváltoztathatatlanba, vagyis hogy aligha lesz csodacsapatunk, akikért érdemes lenne akár a világ végére is elmenni.

Idestova egy teljes generáció nőtt fel úgy, hogy nem láthatta a magyar nemzeti tizenegyet világraszóló nagy diadalt elérni, azaz tétmeccsen egy olyan győzelmet szerezni, amelyre a földkerekség összes szurkolója felkapja a fejét.

Wolverhampton, 2022. június 14. A magyar válogatott kezdõcsapata a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkõzésen a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. Balról jobbra: Szoboszlai Dominik, Sallai Roland, Willi Orbán, Styles Callum, Schäfer András, Fiola Attila, Nagy Zsolt, Lang Ádám, Szalai Attila, Dibusz Dénes és Szalai Ádám. MTI/Koszticsák Szilárd

Az idősebbek számára egyedül a nosztalgia jelentett menedéket, míg a fiatalabbak legfeljebb szájtátva hallgathatták ahogyan az édesapjuk vagy a nagypapájuk csillogó szemekkel mesél Puskásék, Alberték vagy Benéék sikereiről. És valóban, mai fejjel tündérmesének hangzanak ezek a visszaemlékezések, pedig igaz volt, hogy Öcsi visszahúzta a labdát a Wembleyben az angolok ötösén, hogy utána a kapuba bombázzon, hogy a ’62-es vébén Flóri egymaga kicselezte az angol védelmet, mielőtt megszerezte a győztes gólt, vagy hogy ’66-ban Feri rögvest a kezdés után bolondot csinált a világbajnok brazil válogatott teljes hátsó alakulatából, hogy hanyagul a hálójukba belsőzzön.

Ám aztán hosszú ideig elkerültek bennünket a hangzatos diadalok.
A magyar labdarúgás aranykönyve csak nem akart tovább íródni…

Míg végül eljött 2022. júniusa, és a magyar válogatott pályára léphetett a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában, azon belül is a létező legnehezebb csoportban. A nyitómeccsen mindjárt az Európa-bajnokság ezüstérmese, vagyis az angol válogatott ellen.

Wolverhampton, 2022. június 14. Szalai Ádám (j) és az angol Conor Gallagher a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkõzésen a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

És akkor Marco Rossi tanítványai a kezükbe vették azt a bizonyos aranykönyvet és egy új, ám annál fényesebb fejezetet írtak bele.  1962 óta először tétmérkőzésen győzték le a ködös Albion legjobbjait.

A magyar szurkolókkal madarat lehetett volna fogatni, hiszen ekkora bravúrra senki sem számított. Ám az azóta eltelt másfél hétben kiderült, hogy ez a csodálatos győzelem csak az előszó lehet az aranykönyvben. Tegnap este Wolverhamptonban ugyanis olyasvalami történt, amellyel Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és társaik ámulatba ejtették a világot. Idegenben, az angol válogatott otthonában is legyőzték Southgate együttesét.

De mi az hogy legyőzték?
Ízekre szedték, porrá zúzták, a földbe tiporták, nemes egyszerűséggel megsemmisítették.

Az egyik szép gólt követte a másik, és mire a szigetországiak észbe kaptak, máris 0-4 állt az eredményjelzőn. Nem csalás, nem ámítás, a lesajnált magyar válogatott olyannyira móresre tanította Angliát hogy azok ott végső kétségbeesésükben talán még a híres fohászt is átírják.

Wolverhampton, 2022. június 14. Sallai Roland (j) gólja, háttal Aaron Ramsdale kapus a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkõzésen a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarok góljaitól ments meg uram minket!

Hát, nem gyönyörűen hangzana a szájukból?

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)