Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Miért éppen Katar?

De miért Katar?

Elkezdődött a 2022-es világbajnokság, de már a nyitó találkozó előtt kijelenthető volt, hogy minden idők legellentmondásosabb viadala elé nézünk, hiszen a helyszín, az időpont, a beutazási és ott tartózkodási feltételek, illetve a szervezéssel járó bonyodalmak előrevetítik, hogy ezt a tornát még sokáig fogjuk emlegetni. Apró szépséghibája a dolognak, hogy aligha nem pozitív előjellel.

Kezdődött azzal, hogy 2010-ben a FIFA mindenható, és mint utólag kiderült rendkívül korrupt urai, az elnök Sepp Blatterral az élen Katarnak adták a 2022-es rendezés jogát, amelyet szinte az egész sportvilág felháborodva fogadott, tudniillik ezzel egy jóformán futballmúlt nélküli, parányi, ám annál gazdagabb közel-keleti ország lett a befutó. Különösen a voksolás második helyezettjét, az Egyesült Államokat érte arcul csapásként a hír, hiszen az amerikaiak köztudottan az egyetemes sport fellegvárának számítanak, és ha rendezésről van szó, egyértelműen a földkerekség legfelkészültebb szakembereit vethetik be.

Ám a FIFA-maffia a pénzt, vagyis a dollármilliókat a labdarúgás és legfőképpen a labdarúgók érdekei elé helyezte, az olajnagyhatalom javára döntött, és ezzel alaposan megtömte saját zsebeit. Hogy aztán később lebuktak és korrupció vádjával különböző eltiltásokat róttak ki rájuk? Jót röhögtek magukban, amikor rápillantottak a számlájukra, és azóta is élnek, mint Marci Hevesen.

És hogy mi a probléma azzal, hogy Katar lett a befutó?

Szedjük pontokba:

  1. A labdarúgás történetében mindezidáig semmilyen szerepet nem játszott ez az ország (ez még a legkisebb baj)
  2. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy korrupcióval jutottak hozzá a rendezési joghoz.
  3. A világbajnokságok időpontjában, azaz nyáron, arrafelé több mint 50 Celsius fok a hőmérséklet.
  4. Miután szaunában tilos futballozni, télre rakták a vébét, éppen a legnívósabb bajnokságok szezonjainak kellős-közepére. Magyarul se felkészülési, se regenerálódási idő nincs a csapatok, illetve a játékosok számára.
  5. A szervezők összezsúfolt menetrendet alkottak, hogy még karácsony előtt véget érjen a torna. Ez rendkívül sok sérüléssel fog járni.
  6. Az arab ország törvényei jelentősen eltérnek az európai vagy dél-amerikai szabályozásoktól, így a szurkolók nagy része inkább távol marad.
  7. Az elmúlt években rengeteg rabszolgaként dolgoztatott, elsősorban Pakisztánból érkező vendégmunkás hunyt el a lehetetlen körülmények következtében.
  8. A szurkolók számára szállásként konténerfalukat építettek, amelyek luxusnak nem nevezhető szobáiért elképesztően magas összeget, átszámítva közel százezer forintot kérnek el naponta, ráadásul vállalhatatlanul sok a megszigorítás, az alkohol árusítását két nappal ezelőtt betiltották a stadionok környékén.
  9. Az emberi jogok egyéb eltiltásáról már ne is beszéljünk, a homoszexualitást például egyenesen börtönnel büntetik.

Máris híre ment, hogy a hazaiak meg akarták venni a nyitó meccset, mert ugye illene győzelemmel rajtolni.

Hát, köszönjük, Sepp Blatter…