Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Lukács Sándor

Dráma Törőcsik András betegágyánál

2016. december 20-a átlagos napnak indult, mindenki a közelgő karácsonyi ünnepekre készülődött. Aki tehette, megvette az ajándékokat, és türelmetlenül számolta vissza a órákat, hogy újra szerettei körében tölthessen néhány napot.

Ám voltak olyanok, akik számára a meghitt családi karácsony este álom maradt csupán…

Karácsony közeledtével kissé felpezsdült az élet Budakeszin, a Magyar Honvédség Egészségügyi központjának első emeletén található kórtermében, ahol az életmentő műtétek után két egykori újpesti bajnok, Törőcsik András és Schumann Péter lábadoztak.

Szerencsére az egykori csapattársak, a régi barátok, akikkel együtt megannyi nagy csatát vívtak a zöld gyepen, nem feledkeztek meg a két szomorú sorsú újpesti klasszisról, és szinte egymásnak adták a kilincset, hogy néhány süteménnyel, gyümölccsel, vagy csupán pár jó szóval tartsák bennük a lelket.

Törő az agyműtétje, Sumi a második amputációja után volt nem sokkal, így érthetően nagy örömmel fogadták, hogy az ünnepek előtt oly sokan látogatták meg őket. A lila-fehérek két legendáját azonban nem csupán újpesti játszótársak, hanem egykori ellenfeleik is felkeresték, hiszen a válogatottakban vagy egy-egy meccs utáni ankéton, ne adj isten kimaradáson szoros barátságok szövődtek, függetlenül attól, hogy lilában, zöldben, pirosban, netán kékben harcoltak a bajnoki pontokért.

Ezen a karácsony előtti, borús kedd délutánon a Budapesti Honvéd egykori válogatott labdarúgója, Lukács Sándor érkezett hozzájuk, hogy egy jó hangulatú beszélgetés keretein belül idézzék fel a régmúlt szép emlékeit, azaz a felejthetetlen mérkőzések és az azokat követő bulik semmivel össze nem téveszthető hangulatát.

Lukács Sándor
Lukács Sándor

– Sumi, Kese! Az anyátok úristenit, de jó látni benneteket! – nyitott be a kórterembe Kese nővérének, Évának  társaságában a kispestiek egykor volt szőke üdvöskéje.
– Luki, eltévedtél? Nem veszünk semmit! – viccelődött Peti, amint meglátta cimboráját a nagy pakkokkal.
– Olyan kaját hoztam nektek, hogy mind a tíz ujjatokat megnyaljátok utána! Még banán is van benne! – nyitotta ki az élelmiszeres táskát Sanyi.

Törőnek, aki mindezidáig méla egykedvűséggel ücsörgött az ágya szélén, azon nyomban felcsillant a szeme, mégiscsak a kedvenc déligyümölcséről volt szó:
– Jöhet! – intett barátjának, majd mint aki napok óta nem evett, egyetlen mozdulattal megpucolta az egyik banánt, és néhány jóízű harapással eltüntette azt.
– Lukikám, aztán pacalt hoztál-e? Azt nagyon komálom, tudod! – érdeklődött nagyokat nyelve Sumi.
– Még szép, hogy hoztam! Emlékszem, mindig azt burkoltál a Kisbojtárban!
– Na akkor ide vele, mert kopognak a szemeim! – tréfálkozott az egykori újpesti védő, és hogy hitelt adjon a szavainak, jobb kézzel nagyokat koppintott az éjjeliszekrénye oldalán, majd viccesen hozzátette:
– És ha éhes vagyok, disznókat álmodom, vagy hogy is van az a mondás – mire mindhárman olyan hangosan felnevettek, hogy az éppen arra sétáló nővér egy pillanatra azt hitte, hogy a Rádiókabaré soron következő adásának éppen a budakeszi szanatórium ad otthont.

– Emlékszel, mennyi kalandban volt részünk? Na, ne ácsorogj már ott, gyere dobd le magad ide az ágyam elejére! Nem kell izgulnod, nem ülsz rá a virgácsomra – kínálta hellyel az évek óta nem látott vendéget Peti.
Lukács körülnézett, levetette az évszakhoz képest kifejezetten vékony kabátját, és felakasztotta az ágy végébe, majd ugyanazzal a lendülettel lehuppant Schumann fekhelyének szélére.

Lukács Sándor

– Igen, Sumi! Sok kalandunk volt! Régi szép idők…
– Mesélj Luki, mi van veled? Kicsit fáradtnak tűnsz, öreg harcos – kíváncsiskodott Peti, ám barátja nem reagált a kérdésre, csupán összegörnyedve, némán, mozdulatlanul ült tovább, mint aki meg sem hallotta a kérdést. Szemei üveges tekintettel a semmibe révedtek, végtagjaiban elernyedtek az izmok, és pirospozsgás arca egyetlen másodperc alatt falfehérré változott…

– Mi van veled, csak nem rosszul vagy? – próbálta kezeivel közelebb húzni magát cimborájához Sumi, ám ahogy lendületet vett, a kispesti játszótárs magatehetetlenül, arccal előre a padlóra zuhant.

A vészjóslóan tompa puffanásra az addig a szoba másik sarkában békésen falatozó Törőcsik is felkapta a fejét, és óvatos léptekkel elindult a földön öntudatlan állapotban fekvő vendég felé. Eközben Schumann önmagát sem kímélve oldalra dőlt az ágyán, és óriási fájdalmai ellenére belekapaszkodott a vasrácsba, majd csupán a kezeire hagyatkozva, mint egy alpinista megpróbált leereszkedni, hogy segítséget nyújtson.

A riadalomra a szobába érkezett az ügyeletes doktor, aki azonnal odarohant az aléltan fekvő látogatóhoz, megnézte a pulzusát, és miután semmi életjelet nem tapasztalt, azon nyomban riasztotta a kollégáit. Eközben szívmasszázst alkalmazva megkezdte az újraélesztést is, már-már gigászi küzdelmet folytatva Sanyi életéért.

A két volt játszótárs, Sumi és Törő elhűlten nézték a szívszorító jelenetet, és más választásuk nem lévén, csupán imádkozni tudtak, hogy barátjuk szíve ne mondja fel a szolgálatot.

– Ugye, nem fog meghalni? – kérdezte aggódva Peti az időközben villámgyorsan megérkező orvosokat, ám senki nem válaszolt, most egészen máshová kellett koncentrálniuk. Egy ember élete volt a tét…

– Luki, kelj már fel! – bicegett közelebb az életmentő csapathoz Törő, de a földön fekvő barát továbbra sem adott semmilyen életjelet. A doktorok küzdöttek, de úgy tűnt a lehetetlennel próbálkoznak. A kicsi kórteremben megállt a levegő, a feszült várakozással teli percek óráknak tűntek, de csak nem akart elérkezni a megváltást jelentő szívdobbanás.

A négy doktor nem adta fel, minden energiájukat és tudásukat bevetették, pedig immár lassan fél órája próbálták visszahozni az életbe a szerencsétlenül járt futballistát. A két barát lélegzetvisszafojtva figyelte Lukács Sanyi hősies küzdelmét, a legnagyobb párharcot, amelyet eddigi élete során vívott. Ám ezúttal nem egy ördöngösen cselező szélső, hanem egy sokkal kegyetlenebb démon volt az ellenfél.
Maga a halál.

– Nem igaz, Luki, nem halhatsz meg! – mondta szinte könyörögve Sumi, ám egyszercsak – mintha egy vezényszóra történt volna minden – megálltak az addig emberfelettit nyújtó kezek, és mindegyik életmentő orvos lehorgasztotta a fejét.

– Na mi van? Kelj fel, Luki! – szólt rekedten Törő, mint aki még egy utolsó utáni esélyben bízik, ám a doktorok búskomor arccal felálltak, és a két súlyos beteg barát felé fordultak:
– Elveszítettük őt – szólt a legidősebb orvos, miközben az arcáról a verejték és a könny elegye csillogva hullott alá.

– Meghalt? – kérdezte Törő, de válasz helyett csupán egy bólintás érkezett.
Alig néhány perc telt el és a kórházi alkalmazottak kivitték a kórteremből Lukács Sanyi holttestét.

Egy nagyszerű futballista távozott közülünk, aki látogatásával csupán egy apró karácsonyi meglepetéssel szeretett volna örömet szerezni rég nem látott barátainak…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)