Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
World Cup 2022

Ifi válogatott?

A finálé előtt néhány nappal úgy fest, hogy a 2022-es világbajnokságon kevés olyan ifjú játékos tűnik fel a labdarúgás horizontján, akik eddig még az ismeretlenség árnyékában rejtőztek.

Szó se róla, a meglepetés eredményeket elért csapatok húzóemberei is Európa legnívósabb bajnokságaiban, sőt, a kontinens legnevesebb együtteseiben lépnek pályára hétről hétre.

De ha jobban körülnézünk az öltözőkben, és igazán szemügyre vesszük a csapatokat, biztos hogy nem találunk új csillagokat? Legalább próbáljuk meg…

Kapusposzton két úriember viszi eddig a prímet, a horvát Livakovic és a marokkói Bono. A torna előtt aligha őket jelölték a szakemberek az „all star team” kezdőjébe, és ez még akkor is igaz, ha mindketten sok csatát megélt rutinos portások, a nemzetközi kupák hősei. Viszont éppen ezért nehéz lenne őket hirtelen jött felfedezettnek tekinteni…

A védelemben a marokkói Hakimi vagy Aguerd igazi topbajnokságok klasszisai, éppen úgy, ahogy a francia Upamecano vagy az argentin Otamendi is évek óta bizonyítja rátermettségét a legmagasabb szinten.

A középpályán Messi mellett Mac Allister, De Paul, illetve Giroud mögött Rabiot és Tchouaméni nem a látványos játékukról híresek, de mindenki tudja, hogy mennyire hasznos munkát végeznek a két tizenhatos közötti területen.

Csatárposzton könnyebb kitűnni, elég pár aprócska találat (gondoljunk csak Schillacira 1990-ben) és a gólvágó máris a mennyországban érezheti magát. Azonban nagyon úgy fest, hogy a katari torna adós marad az új csatárcsillagokkal, és azok lesznek ott a végelszámolásnál, lásd Messi vagy Mbappé, akiket eddig is a legmagasabb polcra helyeztünk.

Összegzésként tehát elmondható, hogy kevés új, tinédzser korú sztár került a rivaldafénybe, azaz hiába keressük a 21. század Peléjét, de legalábbis Henry-ját, a mai modern labdarúgás már nem a rutintalan sihederek játéka.

De erről talán a spanyolok tudnának a legtöbbet mesélni, akik két tinédzser kezébe adták a karmesteri pálcát.

Az első adandó alkalommal el is vesztették a hangversenyt…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)