Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Marco Rossi

KAPITÁNY

A magyar labdarúgás a rendszerváltozást követően, vagyis a kilencvenes évek elejétől egészen a kétezertízes évek végéig folyamatosan csúszott lefelé a világranglistán, hogy mindennek betetőzéseként egy Andorra elleni vereséggel véglegesen a mélypontjára, valahová a futball Mariana-árokjára kerüljön.

De hát ki ne emlékezne azokra a szörnyűségekre, mint a jugoszlávok elleni 1997-es pótselejtezős párharc, ahol nagyjából annyi gólt kaptunk, hogy az nem fért ki az eredményjelzőre, hogy aztán az lzland, Lettország Moldova és Málta elleni vereségekről már ne is beszéljünk.

Szóval sem az eredmények, sem a mutatott játék nem alakult úgy, ahogy mi, szurkolók szerettük volna, így egyre kevesebb néző zarándokolt ki a stadionokba. Aki pedig mégis vette a fáradtságot, hogy buzdítsa a mieinket, csak ritkán szórakozott jól.

Zsákutcába kerültünk.

Valamit tenni kellett…

Rossi

A Magyar Labdarúgó Szövetség viszont higgadt lépések helyett vállalhatatlan kapkodásba kezdett, és nagyjából tíz év alatt hat szövetségi kapitányt nevezett ki. Külföldieket majd magyarokat, azután fordítva. És ugyanazzal a lendülettel ki is rúgta mindegyiket.

Aztán néhány évvel ezelőtt valami megváltozott. De eleinte nem a magyar válogatott háza táján, hanem Kispesten.

Egy bizonyos Hemingway úr – aki természetesen nem rokona annak az Ernest barátunknak, akinél kevés jobb író élt ezen a földön – külföldi üzlettársai segítségével kinevezett egy ismeretlen olasz edzőt a csapata, vagyis a Honvéd  kispadjára.

Senki nem foglalkozott vele, a szakembert nem ismerték, nem beszélve arról, hogy a magyar élvonal már akkortájt is mindenféle szerencsevadászok otthona volt.

Ám ez a kispesti tulajdonos (talán a tudta nélkül) ezzel az egyetlen lépésével megváltoztatta a teljes magyar labdarúgás történelmét.

Az csak egy apró, (persze kispesti szempontból hatalmas) lépés volt, hogy Marco Rossi megnyerte a bajnokságot a kissé lesajnált piros-feketékkel, az viszont már igazi mérföldkő, hogy nem sokkal ezután kinevezték magyar szövetségi kapitánynak, és ebben a pozíciójában is elkezdett nyerni.

Marco Rossi

Például a futball fellegváraiban…

Angliában és tegnap Németországban.

Mert ez az úriember győzelemre született.

Fotó: MTI/Illyés Tibor