Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Paolo Rossi

Két éve hunyt el Paolo Rossi

Két esztendővel ezelőtt, 2020. december 10-én, az éjszaka kellős közepén rémálomként érkezett a hír… Hatvannégy esztendős korában elhunyt az olasz válogatott és a Juventus egykori legendás középcsatára, az 1982-es spanyolországi világbajnokság főhőse, Paolo Rossi.

A lesipuskás center huszonhét éves volt a Mundial idején, vagyis a legjobb futballistakorban járt, ám a beválogatását komoly viták övezték, tudniillik két évvel korábban belekeveredett az olaszországi totóbotrányba, amiért a szövetség hosszú időre eltiltotta a játéktól.

A szövetségi kapitány, Enzo Bearzot azonban tisztában volt a képességeivel, és annak ellenére bízott benne, hogy a szurkolók és a szakemberek többsége végleg leírta. A negatív felhangok tovább fokozódtak, amikor Rossi a vébé csoportkörének mindhárom találkozóján gyenge teljesítményt nyújtott, és nemhogy gólt nem szerzett, de még helyzetbe se nagyon került.

Paolo Rossi

A Squadra Azzurra viszont valahogy továbbvergődött, jöhetett az újabb csoportkör, nem kisebb ellenfelekkel szemben, mint Argentína és Brazília. Maradonáék ellen javuló játékkal 2-1-re nyertek, így jöhetett a sorsdöntő talákozó, ahol a selecao azzal a tudattal várta őket, hogy a döntetlen is nekik kedvez.

Addigra persze már egész Olaszország kikövetelte a csapatból a nullagólos középcsatárt, de Bearzot meg sem hallotta ezeket a hangokat, és ismét a kezdőbe jelölte Rossit.

És akkor varázsütésre minden megváltozott…

Aki látta, valószínűleg sohasem felejti el, hogy minden idők egyik legjobb futballmérkőzésén, a brazilok elleni sorsdöntő találkozón Paolo Rossi mesterhármast szerzett (3-2 lett az olaszoknak), továbblőve ezzel csapatát az elődöntőbe.

Nos, ott sem tétlenkedett, a meccs mindkét gólját ő vállalta magára, hogy a németek elleni döntőben is ő iratkozzon fel elsőként az eredményjelzőre.

Olaszország a 3-1-es diadallal aranyérmet ünnepelhetett, Paolo Rossi pedig hat találatával gólkirály lett a tornán. Ezzel pedig a kegyvesztett játékos néhány nap alatt egy egész ország bálványa lett.

A kiváló támadó a Juventus színeiben is sikert sikerre halmozott, a torinóiakkal a bajnoki címek mellé három nagy európai kupasorozatot (BEK, KEK, Szuper Kupa) is elhódított.

Paolo Rossi

Aztán amióta visszavonult, keveset hallottunk róla. Egészen addig a két évvel ezelőtti, dermesztően hideg és elátkozott decemberi napig…

A gyógyíthatatlan betegségben elhunyt legendás csatárt három gyermeke, két lány és egy fiú, illetve felesége, Federica gyászolják azóta is…

No és mi, futballszurkolók, akiknek annyi, de annyi felejthetetlen pillanatot szerzett…

GRAZIE, PAOLO!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)