Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Lionel Messi

Lionel Messi

35 évvel ezelőtt, 1987. június 24-én nagy volt a boldogság az Argentínában, azon belül is Rosarióban élő Messi családban.

Megszületett Celia Cuccittini és Jorge Messi harmadik kisfia, aki a keresztségben a Lionel Andrés nevet kapta.

A spanyol és olasz felmenőkkel rendelkező családban mindig első helyen állt a futball, így nem csoda, ha a felcseperedő kis Leót szinte azonnal bevették maguk közé focizni a hét, illetve öt évvel idősebb bátyjai, Rodrigo és Matías.

Az akkor még legkisebb Messi gyermek (a húga María 1993-ban született) olyannyira tehetségesnek bizonyult, hogy már négyévesen a Grandoli nevű helyi   csapat igazolt játékosa lett, ahol éppen az édesapja volt az edzője.

De ha egy rosariói gyerek igazán tehetséges, akkor nem is lehet más a következő lépés, minthogy a város nagyhírű, többszörös bajnok gárdája, a Newell’s Old Boys felé veszi az irányt.

Leo hatévesen került a meglepő becenevű La Lepra kötelékébe, és azalatt a hat esztendő alatt, amelyet itt töltött, nem kevesebb mint 500 (!!) gólt szerzett.

Ezek után meglepődünk azon, hogy ez a tizenkét éves fiúcska felkeltette az európai nagy csapatok érdeklődését?

Más kérdés, hogy amikor elutaztak, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a tudását, leesett az álluk, ugyanis a kis Leo két fejjel alacsonyabb volt a kortársainál.

Való igaz, az apró tehetség szervezetében nem termelődött növekedési hormon, így rendszeres, ám borsos összegbe kerülő kezelésekkel pótolták azt. Igen ám, de a Messi család nem volt túlzottan tehetős, ezért azt találták ki, hogy eladják a játékjogát, és majd az új csapat állja a cechet.

Ez így kimondva egyszerűnek hangzik, de vajon lesz-e olyan egyesület, amely mindezt bevállalja?

Nos, a jelentkezők nem kapkodták el, ám a Barcelona ügyvezetője, bizonyos Carles Rexach minden követ megmozgatott, és Katalóniába invitálta a családot. Aztán ott, egy vacsora közben úgy döntött, hogy aláírat velük egy szerződéstervezetet.

Miután hivatalos papír nem volt náluk, kért egy szalvétát, és arra került rá a történelmi szignó:

„2000. december 14-én, Messi képviselője, Horacio, Minguella, és Rexach, a klub technikai titkára elkötelezte magát, hogy néhány, a játékos leigazolása ellen szóló dolog ellenére mindaddig érvényben tartja ezt a szerződést, amíg a klub eleget tesz a játékos korábban elfogadott igényeinek.”

A többi már történelem, a Barcelona Messi vezetésével sikert sikerre halmozott, 10 bajnoki cím, 4 BL- trófea és számos egyéni díj (köztük 7 Aranylabda) tulajdonosa lett.

Meglehet, pénzügyi gondok miatt tavaly elhagyta Spanyolországot, ám valami azt súgja, hogy egy nagy dobása még hátra van.

Mondjuk 2022 decemberében, a festői Katarban…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)