Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Fehér Miklós

Ma lenne 43 éves Fehér Miklós

1979. július 20-án született Fehér Miklós, a magyar válogatott fájdalmasan fiatalon, mindössze 24 esztendősen elhunyt klasszis középcsatára.

Az ő emlékére írtam ezt a néhány sort…

LEVÉL MIKINEK

Mindig szerettem a középcsatárokat, de a magyar válogatottnak az ezredforduló tájékán hosszú ideig nem volt igazán klasszis, nemzetközi szinten elismert centere.

Aztán tizenévesen, szinte a semmiből felbukkantál, és akkor egycsapásra úgy festett, hogy legalább másfél évtizedre megoldod a nemzeti tizenegy csatárgondjait.

Te végre olyan voltál, mint a régi nagy legendák. Tudod, a példaképeid, akikből csak úgy sugárzott a labdarúgás szeretete. Akik játék közben is mosolyogtak, és akikről a nagy tét ellenére is lerítt, hogy rajonganak azért amit csinálnak, vagyis hogy mindennél jobban imádnak futballozni.

Miután először megláttalak a pályán, ha csak tehettem, mindig megnéztem a meccseidet, lehetett az Győrben, Portóban, Lisszabonban vagy a számodra legszentebb mezben. Tudod, a meggypirosban, amelyet mindig oly büszkén viseltél.

De vajon miért akarta úgy a sors, hogy csupán 25-ször húzhasd fel magadra?

Én és a többi magyar szurkoló sokkal, de sokkal többször akartunk látni a válogatottban, sokkal, de sokkal többször akartuk megcsodálni a gyermeki mosolyodat, miközben éppen a góljaidat ünnepeled.

Igen, azt a felejthetetlen mosolyt, amely azon a szörnyű vasárnap estén, 2004. január 25-én a guimaresi Don Alfonso-stadionban is megjelent az arcodon.

Pedig akkor éppen sárga lapot kaptál…akkor már napok óta lázas beteg voltál…akkor már érezted, hogy nagyon nagy a baj.

De talán azt akartad, hogy mindenki így emlékezzen majd rád, igaz?

Éppen úgy, ahogyan megszerettünk…

Fiatalon, mosolygósan és vidáman.

Miki, jó ha tudod, hogy az a mosoly azóta is mindennél jobban hiányzik…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)