Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Válogatott - Nemzetek Ligája

Mert kell egy center

Emlékeztek a kiváló filmrendező, Sándor Pál örökbecsű filmjére?

Nem ma készült az igaz, még kisgyermek voltam, amikor szinte havonta ment a Magyar Televízióban. Viszont ezt az egyben drámai, másfelől szatirikus filmet minden alkalommal megnéztem.

Régi idők focija volt a címe.

Nem csupán az otthonról hozott futballőrületem miatt rajongtam érte, hanem mert a jó filmeket legalább annyira szerettem, mint a legnagyobb rangadókat.

Persze az sem volt mellékes, hogy a főszereplőt – akit Garas Dezső alakított – Minarik Edének hívták, így joggal nevezhettem druszámnak.

Ennek a zseniális, félig-meddig (vagy teljesen) némafilmként bemutatott mozinak volt egy máig hangoztatott, klasszikus mondata:

Kell egy csapat!

Akkor Minarik nagy álma az volt, hogy a Csabagyöngyét feljuttassa az élvonalba, és mindezen célok érdekében még a saját életét is odaadta volna.

Nos, a magyar válogatottnál a kétezres évekre így alakult át ez a mondás:

Kell egy center!

De hiába, az a bizonyos center csak nem akart feltűnni. Próbálkozhattak az aktuális szövetségi  kapitányok ezzel,  majd azzal, egyikőjük sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Amikor pedig végre-valahára feltűnt valaki, aki valóban világklasszis lehetett volna, megtörtént a tragédia. A csodás emlékű Fehér Miki 2004 januárjában a Benfica mezében, egy portugál bajnoki meccs hajrájában összeesett, és mindössze huszonnégy esztendősen  elhunyt.

Döbbenetes sorscsapás volt mindez a magyar labdarúgás számára, amelyből szinte lehetetlennek látszott felállni.

Ám 2006-ban feltűnt egy kispesti nevelésű, mindössze tizennyolc esztendős nyurga, nyakigláb fiatalember, akit leigazolt a német  Stuttgart, és szép lassan elindult egy nagyszerű karrier.

Stuttgartból Madridba, a Real második csapatához vitte az útja, és ekkor már felfigyeltek rá a magyar futball éles szemű szakemberei, hogy 2009. február 11-én Erwin Koeman a 84. percben pályára küldje az Izrael elleni barátságos mérkőzésen.

Tizenhárom éve történt mindez.

Azóta Szalai Ádám kihagyhatatlan lett a magyar nemzeti tizenegyből, és immár nyolcvanöt válogatottsággal a háta mögött labdarúgásunk egyik legfontosabb szereplője lett.

Noha a szurkolók az évek folyamán gyakran kritizálták, ő már számtalanszor bizonyította, hogy kihagyhatatlan és egyben pótolhatatlan alakja a válogatottnak. A múlt héten viszont egy sajtótájékoztató keretein belül elmondta, hogy ennyi volt, nem lép pályára többet a meggypiros mezben…

Ehhez képest pénteken éppen a világ egyik legjobb csapata, a németek ellen jelentkezett be a Puskás-díjra egy csodagóllal.

Mert tudjuk, kell egy center!

Sajnos jövő héttől megint kelleni fog.

Ádi, hiányozni fogsz!

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)