Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Lionel Messi

Messi a legnagyobb?

Vasárnap befejeződött a 2022-es labdarúgó-világbajnokság, amelyet a Lionel Messi vezette argentin válogatott nyert meg.

De vajon ezzel a győzelemmel tényleg minden idők legjobb futballistája lett a zseniális támadó?

Nézzük meg, hogy mi szól mellette, illetve ellene…

Persze, ebben a sokak által fölöttébb kérdésben fontos leszögezni, hogy a korszakok legjobb játékosait nehéz összehasonlítani, hiszen mint minden más az életünkben, a labdarúgás is sokat változott az elmúlt évtizedekben.

Ennek ellenére próbáljuk meg a lehetetlent, de mindehhez hívjunk segítségül olyasvalakit, aki anno a legnagyobbak ellen, vagy éppen velük egy csapatban is pályára lépett.

Dunai III EdeHallgassuk meg tehát Dunai III Edét, az Újpesti Dózsa kilencszeres bajnokát, háromszoros kupagyőztesét, VVK-döntősét, BEK-elődöntősét, a magyar válogatott olimpiai ezüstérmesét, utánpótlás Európa-bajnokát, aki a ma élő magyar futballisták közül talán a legtöbb világklasszis ellen futballozhatott.

– Először is szeretném leszögezni, hogy amióta az eszemet tudom, a technikás futballt szerettem, így sokkal közelebb áll hozzám a latinos stílus, vagyis ha Európát vesszük alapul, a spanyol, portugál vagy olasz, illetve a dél-amerikai nagy csapatok, a brazil és az argentin válogatott játéka.

Abban a szerencsés helyzetben voltam a pályafutásom során, hogy miután Baróti Lajos bácsitól rendkívül fiatalon megkaptam a lehetőséget, két különböző korszakban is állandó tagja lehettem a sokszoros bajnok Újpestnek, játszhattam Göröcs Titivel, Bene Ferivel és Dunai Antival, éppen ugyanúgy, mint Fazekas Lacival, Törőcsik Andrissal vagy Fekete Lacival.

Az imént felsorolt játékosok is klasszisok voltak, de pályára léphettem olyan világsztárok ellen is, mint Pelé, Cruyff, Eusébio, Simonsen, Beckenbauer vagy Gerd Müller. Sokat láttam és sokat tapasztaltam, így nehéz eldönteni, hogy közülük ki volt a legnagyszerűbb futballista.

Ha a cselezőképességet vesszük alapul, akkor Pelé, ha az induló sebességet, akkor Cruyff, ha az eleganciát, akkor Beckenbauer, ha a gólérzékenységét, akkor Gerd Müller lenne a legjobb.

Ám az az igazság, hogy egyikük sem volt annyira tökéletes labdarúgó, mint Lionel Messi. Ez a fickó a játék minden elemében varázslatos tud lenni, egy személyben irányító, góllövő és kapitány.

Vagy hogy egyszerűen fogalmazzak, Lionel Messi maga a futball.

Vasárnaptól már hivatalosan is…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)