Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Dunai Ede

Mesterfokon

Sajnos mostanában rendkívül sok szomorú esemény történik körülöttünk, rejtélyes halálesetek, tragikus balesetek tucatjairól számolnak be a híradások. Éppen ezért kedélyjavítóként szeretnék megosztani veletek egy kedves, mosolyfakasztó történetet.

Nemrégiben az Újpest kilencszeres bajnok, háromszoros kupagyőztes, VVK-döntős, BEK-elődöntős, utánpótlás Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes labdarúgója, Dunai III Ede elhatározta, hogy felkeres egy szakorvosi rendelőt, és fő az egészség jelszóval alaposan kivizsgáltatja magát.

A lila-fehér aranycsapat egykori klasszisa – akihez nem mellékesen régi ismeretség fűz – kora reggel érkezett meg az egyik rákospalotai egészségügyi intézetbe.
A teljeskörű vizsgálatot egy fiatal, az egyetem padsoraiból frissen betoppant orvos végezte el.

A következő napok egyikén, amikor az ex-labdarúgó visszament a leletekért, az ifjú doktor régi ismerősként üdvözölte:

– Dunai úr, fáradjon beljebb, megvannak a vizsgálat eredményei – mondta, majd megigazította a szemüvegét, hogy jobban lássa a papíron szereplő értékeket.
– Úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben van, ön makkegészséges – bólogatott elégedetten apám legnagyobb megkönnyebbülésére, majd így folytatta:
– Le a kalappal, önnek olyan a szervezete, mint egy ereje teljében lévő, harmincas éveiben járó fiatalemberé. Árulja el, mégis hogyan csinálja?
– Semmi ördöngösség, csupán vigyázok magamra – ecsetelte apám, de a doki tovább kíváncsiskodott:
– Azért én úgy tippelek, hogy fiatal korában csak sportolt valamit, nemigaz? – firtatta, mire fater – akárcsak anno a futballpályán – szerényen odabökte:
– Á, semmi komoly, csak próbálkoztam. Huszonévesen játszottam egy-két focimeccsen.

A tapasztalatlan doktor arca felragyogott, hogy mennyire ráérzett a dolgokra, ám ami ezután következett, attól rögvest leesett az álla…

Már éppen elköszöntek volna egymástól, amikor  megérkezett az intézmény igazgatója, aki egyben apám régi barátja, és miközben a kezében lobogtatott egy 1979-es Képes Sportot, a fiatal doki legnagyobb megrökönyödésére így szólt:
– Ede, már ezer éve megígérted, hogy dedikálod nekem ezt a színes címlapfotót!

A főorvos látva zöldfülű kollégája meglepett arckifejezését, hozzátette:
– Látod, Tamás? Ezen a képen minden rajta van. Egy legendás futballista, és mellé egy találó cím, amelyet jó lesz, ha megjegyzel, mert ezentúl így kell majd dolgoznod!

MESTERFOKON!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)