Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Dunai Antal

Miért maradunk le mindenhonnan?

Az elmúlt évtizedekben sok újságíró, sok szakember próbálta már megfejteni, hogy vajon miért fejlődött ennyire vissza a magyar labdarúgás, vajon miért rendezik meg négyévenként a világbajnokságokat újra meg újra nélkülünk?

Immár harminchat esztendeje…

Jöttek ilyen-olyan  válaszok, bugyuta egykaptafa  magyarázkodások, de a lényeget valahogy senki sem akarta (merte) kimondani.

Legalábbis nyilvánosan nem…

Pedig a régi legendás futballisták, azok  akik rendszeresen hetven-, vagy nyolcvanezer szurkoló előtt léptek pályára, sokat tudnának mesélni arról, hogy a mai tehetségeink miként tudnának fejlődni.

A minap egy olyan egykori klasszissal beszélgettem, aki nem csupán idehaza, hanem a sportág egy másik nagyhatalmában is letette a névjegyét. Ő pedig nem más, mint az Újpest egykori örökös bajnoka, sokszoros gólkirálya, Dunai Antal.

A sok sikert megélt egykori gólkirály (európai ezüst- és bronzcipős, olimpiai bajnok) a mai napig figyelmemmel követi kedvenc sportága történéseit és nagy örömmel mesél azokról az időkről, amikor a magyar labdarúgást méltán emlegették a világ legjobbjai között.

De vajon milyenek a meglátásai annak  a szakembernek, aki még a La Liga egyik legpatinásabb csapatánál is letette a névjegyét?

„Mindössze tizenhat éves voltam, amikor bekerültem  a bajai csapatba, mármint a felnőttek közé. Sok gólt rúgtam a korosztályos csapatokban, de nem voltam elégedett magammal.

Többre vágytam.

És ez a kulcsszó. Többre vágytam, és elmentem a szomszéd pályára.  Ott nap mint nap atlétikai edzés folyt. Az ország legjobb sprinterei edzettek. Gyorsak voltak mint  a villám… Az egyik futballedzés után bekéredzkettem közéjük. Én, a tehetséges futballista…. Egyetlen dolgot kértem az edzőjüktől. Én akarok lenni a leggyorsabb futballista az országban. Minden edzés után ott maradtam nála. Megtanított futni, megtanított érezni  a kaput, hogy én érjek oda elsőnek.”

1968. Mexikóváros – Dunai Antal 1968-ban olimpiai bajnok lett. Aztán hétszeres bajnok is lett…

Legenda, aki már ifjúkorában utat mutatott a kétezres évek utánpótlásának.

/Fotó: Farkas József/

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)