Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.
Andries Nopper

Rendőr helyett kapus

A katari futballvébén egyre több esélyesnek kikiáltott válogatott hasal el már a csoportküzdelmek során, ám az A-jelű kvartett egyetlen európai gárdája, vagyis Hollandia magabiztosan, két győzelemmel és egyetlen döntetlennel, mindössze egy gólt kapva jutott tovább a legjobb tizenhat közé.

Bár a torna előtt a szakemberek nagy része úgy vélte, hogy a narancsmezesek nem sok sót fognak megenni, hiszen a keretük közel sem olyan acélos, mint a Sneijder, Robben, van Persie fémjelezte 2010-es alakulat, ám a nagy stratéga, Louis van Gaal által irányított együttes eddig remekül muzsikál.

Noha a megszokottól eltérően az igazi világklasszisok valóban nem a támadósorban, hanem a védelemben játszanak, ha kapott gól nélkül hozzák le a kilencven (esetleg később százhúsz) perceket, akkor már olyan sok bajuk nem lehet.

Igen ám, de a sztárvédők, van Dijk, Dumfries, de Ligt és de Vrij mögött egy hórihorgas, teljesen ismeretlen kapus áll a gólvonalon.

A huszonnyolc éves fiatalembert Andries Noppertnek hívják, és miután három évvel ezelőtt kiesett az olasz harmadosztályba (!) a Foggia csapatával, visszatért szülőhazájába, hátha valamelyik klubnak szüksége van rá.

Hát, mi tagadás, nem kapkodtak érte… Végül hosszas keresgélés után a másodosztályú Dordrecht együttesénél kötött ki. A cserepadon…

Sőt, aztán már ott se nagyon tartottak igényt a hosszúra nyúlt, 203 cm magas kapusra, így a családjával közösen úgy döntöttek, hogy a civil életben próbál szerencsét, és huszonhat esztendősen rendőrnek áll.

Ám ekkor, mint valami tündérmesében, varázsütésre minden megváltozott…

Egy másik másodosztályú csapat, a Go Ahead Eagles sérülések miatt hirtelen kapus nélkül maradt, és kapóra jött nekik az éppen visszavonulni kívánó Andries Noppert, akit azonnal be is vetettek.

Ebben a fél szezonban pedig olyan jól ment a védés neki, hogy az élvonalbeli Heerenveen, Noppert nevelőegyesülete visszacsalogatta magához. Ha pedig már ott volt, ezúttal is remekelt, így amikor a holland válogatott rutinos hálóőre, Cillessen a világbajnokság előtt kidőlt a sorból, van Gaal behívta a keretbe a rutintalan újoncot. Sokak szerint azért, hogy ha tizenegyesrúgásokra kerül a sor, akkor becserélje a mester, mert hatalmas termetével szinte kitakarja a kaput.

Már ez is hihetetlen történetnek hangzik, hát még az, ami ezután történt. A szövetségi kapitány ugyanis gondolt egy merészet, és a hollandok első mérkőzésén őt állította be a háromszoros vb-ezüstérmes kapujába.

Huszonnyolc évesen nulla válogatottsággal, és bármilyen elképesztő is, mindössze húsz (!) élvonalbeli találkozóval a háta mögött…

Egy dolog viszont már most biztos.

Hollandia vesztett ugyan egy határozott megjelenésű rendőrt, ám mindezt aligha bánják. Nyertek ugyanis egy óriás termetű kapust, aki a rosszfiúk helyett immár a csatárok rémálma lett.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)