Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
futball bíró

Tiszta játékidőt a futballba!

Amikor a hetvenes évek közepén, valamikor a gyermekkoromban megismertem ezt a gyönyörű sportágat, a labdarúgást, minden szépnek és jónak látszott.

Telt házas stadionok várták a csapatokat, fanatikus szurkolók kiabálták a rigmusokat, és klasszis futballisták léptek pályára. Nem külföldön, idehaza…

Amúgy ez szinte minden ország minden bajnokságában így volt. Mert a múlt század közepén a labdarúgás nem csupán szórakozás volt, hanem vallás, életérzés és legfőképpen szenvedély.

Szenvedély, amelyről akkor mindenki azt hitte, hogy sosem halhat meg. Hétvégeken egyszerű kétkezi munkások, de akár többdiplomás emberek százezrei indultak útnak, ha fontos mérkőzés közeledett, és a többségük az életét odaadta volna egy-egy győzelemért. Mert ezek az szurkolók éltek-haltak a kedvenceikért.

Ám volt néhány olyan dolog, amelyeket százezer fanatikus drukker sem tudott befolyásolni. A feketeruhás ember, a játékvezető ítéletei, amelyek hol bejöttek, hol nem…

Márpedig ha ez az illető valamely nehezen megfejthetető okból az egyik csapat szimpatizánsa volt (lásd Byron Moreno, a Dél-Korea-Olaszország bírája), akkor megoldhatatlan probléma keletkezett.

Magyarul egy-egy játékvezető úgy csalta el a mérkőzéseket, ahogy akarta. Ennek a szánalmas bunda inváziónak vetett véget nemrégiben a VAR megjelenése, ám a labdarúgás legnagyobb dilemmái közül ez csupán az egyik volt. A nehéz kérdések ezek után is csak legfeljebb félig-meddig oldódtak meg.

Hogy miről beszélünk?

A labdarúgást behálózó egyéb negatív folyamatokról, vagyis a sportágat szépen lassan ellehetetlenítő olyan mellékzöngékről, mint a kamu sérülések, indokolatlan fetrengések, időhúzó cserék, stb.

Miután a szabályok lehetővé teszik, a vezető csapat a hajrában nem akar futballozni, tördeli a játékot, és ha ebben nagyon profi, akár 15 percet is elhúzhat egy félidő alatt. Aztán a sípos úr és társai hosszabbítanak.

Talán 5 percet.

Nem röhej?

Esetleg nem lehetne változtatni ezen is? Mondjuk úgy, ahogyan szinte az összes csapatjátékban?

Tiszta játékidővel? Mondjuk 2×30 perccel?

Gyorsabban gyógyulnának a sérültek, folyamatosabb lenne a játék, és mindenki élvezné amit lát. Az időhúzás, mint olyan pillanatok alatt eltűnne.

Vagy valakinek hiányozna mindez? Tudtok ilyenekről?

Jelentkezőket a https://www.facebook.com/ittapiros oldalon üzenetben várjuk…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)