Sporttörténelem

Ismert és elfeledett történetek a sporttörténelem fejezeteiből.

46 éves az Újpest – Ferencváros 8-3 (4. rész)

Napra pontosan 46 esztendeje, 1976. május 15-én a Népstadionban játszották minden idők talán legjobb magyar bajnoki mérkőzését.

Visszaemlékező sorozatunk záró részében ismét Dunai III Ede mesél nekünk. Ezúttal egy csodagólról:

– A mérkőzés leghosszabb gólcsendje következett, de ez csak a csoda előtti csend volt. Mert a 83. percben, 6-3-as állasnál olyan gólt szereztünk, hogy azt a világ összes pályáján felállva tapsolták volna meg.
Azt mondtam, hogy szereztünk, de ezt a gólt egyetlen ember, egy született zseni lőtte.

Történt ugyanis, hogy a lefújás előtt  nyolc perccel Törőcsik Andris kapott labdát a ferencvárosi tizenhatos jobb oldali sarkánál. Kicsit befelé tolta a játékszert, erre a ferencvárosi védők behátráltak, majd egy pillanatra mindegyikőjük megállt. Várták, hogy mi lesz Törő következő lépése.

Újpest 1976
Forrás: Youtube.com

Azt aligha kell ecsetelni, hogy  cselezni milyen hihetetlenül tudott, tehát megtámadni fölöttébb rizikós lett volna. A passzai rendszerint hajszálpontosak voltak, így a védők inkább megpróbálták a többieket kizárni. A lövéshez sem volt jó a szög, ráadásul Bálint Laci a rúgó lába elé helyezkedett, hogy blokkolhasson, ha kell.

Azonban ami ezután következett, az maga volt a varázslat…

Törő felnézett és szinte álló helyzetből egy laza bokamozdulattal lágyan alányesett a labdának, amely egy szivárványhoz hasonló ívben hullott a zöld-fehérek kapujának hosszú sarkába. Szegény ferencvárosi kapus, Hajdú Józsi meg sem tudott mozdulni, és azt hiszem, hogy legszívesebben ő is megtapsolta volna ezt a parádét, ha Törő nem éppen ellene mutatja be.

Eksztázisban tombolt az újpesti tábor, pedig még nem volt vége.
Néhány perccel a hármas sípszó előtt Tű elfutott a szélen, középre gurított, ahol Fazék érkezett kiváló ütemben, és megszerezte az ötödik gólját.

Fazekas
Fazekas a nyolc gólunkból ötöt rúgott. Fotó: NOL.hu

Hihetetlen, Fazék a nyolc gólunkból ötöt rúgott. Úgy játszott, mintha egy másik bolygóról érkezett volna közénk focibemutatót tartani. Nem is lehetett más az osztályzata a Népsportban, mint tízes.

A lefújás pillanatában felnéztem az eredményjelzőre, és először láttam olyat, hogy nem fér ki az összes gólszerző neve, és különböző trükkös rövidítéseket kellett alkalmaznia a kezelőnek.

Bent az öltözőben óriási ünneplés vette kezdetét, el sem akartuk hinni, hogy ez megtörtént, hogy ez a valóság, és nem csupán egy álom, amelyből mindjárt felébredünk.

A kijáratnál újpestiek százai vártak ránk, a Népstadion egész környéke zengett a sok-sok örömittas újpesti szurkolótól. Talán még a Keleti pályaudvaron is hallatszott a hajrá lilák rigmus.

Mi pedig fáradtan, de boldogan osztottuk az autogramokat, amíg el nem indult a buszunk a Megyeri úti stadion felé, hogy aztán az időközben odaérkező drukkerekkel folytatódjon a buli.

Előtte is, utána is sok száz meccset játszottam karrierem során, nagy győzelmekben volt részem, de ha azt kérik tőlem, hogy csak egyetlen meccset emeljek ki, akkor mindig ezt válaszolom:

A 8–3.

És mindenki tudja, hogy miről van szó…

1. rész / 2. rész / 3.rész

Vegas.hu Vadnyugati Bónusz - 100 ingyen pörgetés

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)