Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Szerencsejáték függőség

Mi is az a szerencsejáték-függőség valójában?

Bizonyára mindenki hallott már a szerencsejáték-függőség fogalmáról. Ezt a témát már számtalan módon feldolgozták. Láthatjuk az amerikai filmekben a történeteket, ahol a játékosok felteszik a házat, kocsit egy lapra. Aztán mindent elveszítenek. A játékfüggőség viszont nem egy fiktív dolog. Könnyebben kialakulhat a való életben is, mint gondolnánk. Ez pedig súlyos következményekkel járhat.

Ahhoz, hogy felismerjük vagy megelőzzük a problémát, érdemes megvizsgálni a szerencsejáték-függőség okait. Ebben a cikkben a játékfüggőséggel kapcsolatos problémák feltárására teszünk kísérletet.

A szerencsejáték

A szerencsejáték alapvetően nem rossz dolog. Kimozdíthat a szürke hétköznapokból és akár nagy összegeket is nyerhetünk. Mindez viszont fordítva is igaz. A felelős játék és a tudatos magatartás a legfontosabb. Válasszunk olyan stratégiákat, amelyekkel korlátozzuk a rossz szériákat is, minimalizáljuk a bukásokat. Mindenekelőtt pedig tegyünk róla, hogy ne alakuljon ki a játékfüggőség.

A játékfüggőség kialakulásának okai

Számos tényező közrejátszhat a szerencsejáték-függőség kialakulásában. A pénz utáni sóvárgás, a fogadás izgalma és a játékot körülvevő különös tér rabul ejtheti a játékosokat. Még a nagy nyereségek is kockázatosak. Sőt, minél többet nyer valaki, annál inkább megjön a kedve a szerencsejátékhoz. Ezt követően megismeri az érzést, milyen sokat lehet nyerni és később a rossz szériák sem veszik majd el a kedvét.

Habár régebben a játékfüggőséget inkább kényszeres cselekvésnek titulálták, napjainkra tudományos körökben is megerősítették, hogy függőségről van szó. Egy lapon említendő az alkoholizmussal vagy a kábítószer-függőséggel. Ezzel már önmagában is látszik, hogy milyen súlyos problémáról beszélünk.

A szórakoztató, ártalmatlan játékból akár egészségtelen, komoly következményekkel járó megszállottság alakulhat ki. Teljesen mindegy, hogy milyen játékot játszik valaki. A pókertől kezdve a nyerőgépekig mindegyik szerencsejáték függőséget okozhat. Egyesek nem tudják befejezni, ha belelendültek. Újra és újra megpróbálják akkor is, ha egyre többet buknak. Ez a negatív folyamat pedig végül a játékfüggőséghez vezet.

A szerencsejáték-függőség jelei és tünetei

Amikor egy játékos túlzásba viszi a szerencsejátékot, már a külvilág számára is nyilvánvalóvá válhat a helyzet. A játékfüggőség ugyanis életvitelszerűen jelenik meg a mindennapokban. Rossz hatással van a munkára és a tanulási képességre, de még a családi kapcsolatokra is rányomhatja a bélyegét. Nem beszélve az eljátszott fizetésről, lakásról és egyéb tulajdonokról. A játékfüggőség súlyos betegség.

A szerencsejáték-függőségnek tehát számos jól látható jele van. Akár önmagunkon, akár másnál észleljük ezeket a tüneteket, mindenképpen keressünk segítséget! Ha valaki szinte kizárólag a szerencsejátékkal van elfoglalva és folyamatosan csak a következő játszmákra koncentrál, legyünk résen. Egy játékfüggő továbbá hajlamos egyre több és több pénzzel játszani, hogy fokozza az izgalmakat. Vagy éppen az egyre csak halmozódó veszteségeit próbálja kényszeresen visszaszerezni. Amikor pedig lassít vagy megpróbál leállni, még nyugtalanabbá válik. Csak úgy, mint a dohányos, amikor nem gyújthat rá.

A játékfüggőség ugyanakkor rejtett betegség is lehet. A fizikai tünetek nem olyan egyértelműek, mint például az alkoholisták esetében. Azok a játékosok pedig akik ezzel a problémával küzdenek, tagadják is a függőséget. Talán önmaguk előtt is. Előfordulhat, hogy a függő szerencsejátékos titkolózik, hazudik a tétről, amennyivel játszik és szinte észrevehetetlenül válik önmaga ellenségévé. A függők egy idő után már lehetséges, hogy nem is a saját pénzükkel hazardíroznak: kölcsönkérnek, előveszik a hitelkártyát vagy eladnak egyes holmikat. A család és a barátok pedig elkezdenek aggódni. A segítségkérés nem a gyengeség jele, a megelőzés pedig a kulcs. Amennyiben már kialakult a játékfüggőség, minden erővel segíteni kell az adott játékost kimászni a szorult helyzetből.

A játékszenvedély összességében tehát eladósodással, a családi kapcsolatok tönkremenetelével vagy akár a munkahely, lakás elvesztésével is járhat. Amellett, hogy elveszítjük az érdeklődést más dolgok iránt, magányossá és depresszióssá válunk. Nem hangzik túl jó, ugye?

Játékfüggőség

Előzzük meg a bajt: a felelős szerencsejáték szabályai

A jó hír, hogy bizonyos lépésekkel tehetünk a szerencsejáték-függőség kialakulása ellen. A felelős játék mindennek az alapja. Ismerjük fel, ha a kelleténél több időt és pénzt teszünk bele a partikba. Egyes technikákkal pedig korlátozhatjuk is a tétet. Határozzuk meg, mennyivel vagyunk hajlandóak rizikózni és állítsunk fel előre szabályokat. Elbuktad a meghatározott limitet? Nem baj, majd a következő hónapban újra megpróbálod!

A szerencsejáték függőség kezelése

Amikor a játékos gödörbe kerül és már egyértelmű, hogy játékfüggőségről van szó, minél gyorsabban ki kell mászni ebből a helyzetből. Ehhez pedig akár külső, szakértői segítségre is szükség lehet. Bizonyos módszerekkel pedig sokat tehetünk a leszokásban. A legfontosabb, hogy ismerjük fel a problémát. Ezt követően például támogatói csoportokhoz is lehet csatlakozni. Sokat segít az is, ha elkerüljük a kísértést vagy megkeressük a szerencsejáték alternatíváit. A súlyos következmények szintén elrettentő példát jelenthetnek. Szerencsére a 21. században már számos módszer létezik és kifejezetten játékfüggőségre specializálódott szakemberek, szolgáltatások segítenek a gyógyulásban. Tegyük meg az első lépést!

Szerencsejáték függőség kezelése

Különbség az élő és online szerencsejáték között

Az élő kaszinói és az online szerencsejáték között sok különbség van. A számítógép előtt ülve, az interneten játszva talán senki nem látja a játékost. Ennek értelmében sokkal nehezebb is felismerni a bajt. A kaszinókban viszont szervezett körülmények között lehet játszani, a súlyos esetek pedig értelemszerűen jól láthatóak. Mondhatni, szem előtt vannak. A játékfüggőség nemcsak az eljátszott pénzben fellelhető, hanem a magatartásban és viselkedésben is. Egy kaszinó személyzete pedig nem fogja hagyni, hogy valaki teljesen elveszítse a kontrollt.


PODCAST AJÁNLÓ A TÉMÁBAN

Érdekes, hasznos és tanulságos beszélgetés a játékosvédelem és a felelős szerencsejáték szervezés témakörében. Vendégünk Bódi Ferenc, a Novomatic Hungária Kft. cégvezetője.

https://share.transistor.fm/s/290eac72


Kérdéseid vannak a szerencsejátékkal kapcsolatosan? Találd meg a válaszokat, vagy tedd fel közvetlen kérdéseidet Játékosvédelmi Platformunk segítségével!

Ha szeretnéd tudni, hogy Te már valamilyen fokon érintett vagy-e a játékfüggősségben, töltsd ki a játékosvédelmi tesztünket!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)